Oktatás

2023.02.28. 14:12

Már harminc éve képez szakembereket a balassagyarmati oktató

Fábián István a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Szondi György Technikum és Szakképző Iskola faipari oktatója. Harminc éve oktatja az intézmény ács és asztalos diákjait. A fa- és bútoripar jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben, hiszen megjelentek a számítógép által vezérelt eszközök. Ezért manapság az oktatónak már ehhez igazodva kell képezni a szakmunkásokat.

Lászlók Judit

Jelentős változások történtek mindkét szakmában az évek során – vélekedett az oktató

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

A varsányi származású Fábián István elmondása szerint fiatalon azért esett választása az asztalos szakmára, mert az nagyon megtetszett neki. A szakmát az NMSZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában szerezte meg. Majd vállalkozásoknál kezdett dolgozni azért, hogy minél több tapasztalatot szerezzen. Mint mondta, még Algériában is eltöltött fél évet egy építkezésen, ahol egyedül dolgozott asztalosként. 

Amikor aztán hazatért, betanított ácsként tevékenykedett, majd 1988-ban megszerezte az ácsszakmát is szintén a Szondiban. Később egykori kollégája kérésére mint oktató tért vissza az intézménybe, ahol kezdetben a tanműhelyben képzett asztalosokat. Majd 15 év után elméleti és gyakorlati oktató lett. Mivel mindig is fontosnak tartotta a folyamatos fejlődést, ezért 2002-ben a Nyugat-Magyarországi Egyetemen pedagógusdiplomát szerzett. Idén pedig már harminc éve képez szakembereket az iskolában, így jelentős rálátása van arra, hogyan fejlődött az asztalos- és az ácsszakma, valamint azok oktatása. 

– Mindkét foglalkozást tekintve jelentős mértékű változás történt az évek során, mivel megjelentek a számítógép által vezérelt eszközök és továbbra is egyre több CNC (számítógép vezérelt) eszköz kerül forgalomba. Ezért manapság a szakoktatóknak ezekhez a berendezésekhez is ki kell képezni a szakmunkásokat. Persze a hagyományos eszközökre ugyanúgy szükség van – mondta Fábián István. 

Az oktató kifejtette, hogy az NMSZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában jelenleg több ágazat közül választhatnak a diákok. Ő a fa- és bútoripar szakirányon belül mint faipari oktató tanítja az asztalosokat és az ácsokat. Az első évben minden diák ágazati képzésben részesül, majd az ágazati vizsgát követően eldöntheti, hogy mely szakmát szeretné tovább tanulni. Végül az ezt követő három évben jó szakmai alapot sajátíthatnak el. Emellett jó tanulmányi eredménnyel nagy összegű ösztöndíjra is szert tehetnek. Bár duális képzésre is van lehetőség, de a tanulók többnyire a tanműhelyekben végzik a szakmai gyakorlatot. Kiemelte továbbá, hogy az intézményben ezen szakterületek oktatása a mai napig magas színvonalú és jó hírű, hiszen akár csak korábban, úgy most is remek szakemberekből állnak az oktatók. 

– Általában 8–12 tanuló vesz részt a képzéseken. Elmondható, hogy régebben az asztalosszakma, míg manapság az ács a népszerűbb. Ennek valószínűleg köze lehet ahhoz is, hogy az ácsmesterség sokkal jövedelmezőbb. Míg az asztalos szakmai szempontból igencsak anyagköltségesnek számít. Ezért mindig azt javaslom a tanulóimnak, hogy a szakma megszerzése után inkább gyűjtsenek tapasztalatot, és azt követően hozzák létre a saját vállalkozásukat – mondta Fábián István. Hozzáfűzte, elsősorban annak érdemes az asztalosszakmát választania, aki szeret természetes anyaggal, precízen, többnyire műhelyben dolgozni. Ezzel ellentétben az ácsoknak jó fizikummal kell rendelkezniük, hiszen kültéren dolgozva a fizikai megterhelés is nagyobb. 

Szeressék a hivatásukat! 

Fábián István elmondta, hogy nagyon szeret tanítani, és az asztalos-, valamint az ácsszakma is közel áll hozzá. – Tulajdonképpen egyrészt azt szeretném átadni a diákjaimnak, hogy szeressék a hivatásukat. Másrészt legyenek kitartók és precízek. Mindig felhívom a figyelmüket arra is, hogy asztalosra és ­ácsra egyaránt szükség lesz a jövőben. Ne csak építkezésekben gondolkodjanak, hiszen a lakások berendezése is elavul, az emberek újra, egyedire cserélik azokat, míg másoknak a külső felújítás, például a tetőcsere lesz aktuális előbb-utóbb. Az a fiatal, aki ezek közül választ magának hivatást, az a jövőjét is megalapozza – mondta Fábián István. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában