Hivatás

2023.02.25. 19:52

Húsz éve képzi a kőműves szakembereket a gyarmati iskola oktatója

Gyurek József, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Szondi György Technikum és Szakképző Iskola építőipari oktatója közel húsz éve képzi a kőműves szakembereket az intézményben. Az oktató úgy véli, bár az építőipar rohamosan fejlődik, jó kőműves szakemberekre mindig szükség lesz.

Lászlók Judit

A Szondi György Technikum és Szakképző Iskola tanára szerint a kőművesekre mindig szükség lesz

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A deber­csényi származású Gyurek József 2003 szeptembere óta oktató az NMSZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában. Elmondása szerint az édesapja festő volt, ezért ő inkább ezt kiegészítve a kőművesszakmát tanulta ki, méghozzá ugyanebben az intézményben. Tanulmányai során több országos versenyt is nyert. Majd a szakma megszerzése után egy vállalkozónál dolgozott több nagy építkezésen. Végül egykori oktatója, Honti János kereste meg azzal, szeretné, ha átvenné a helyét az iskolában, ő ugyanis nyugdíjba megy. Gyurek József kezdetben ódzkodott a gyerekek tanításától, végül mégis elvállalta a feladatot, és immár húsz éve felel a térségben a kőműves szakemberek képzésért. 

– Az elmúlt két évtizedben nemcsak az építőipar, hanem az ahhoz szükséges szakemberek oktatása is megváltozott. Az NMSZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában több ágazat közül választhatnak a diákok. Én az építő szakirányon belül mint építőipari oktató tanítom a kőműveseket – mondta Gyurek József. 

Hozzátette: – Az első évben minden diák ágazati képzésben részesül, ahol bemutatjuk magát az építőipari ágazatot, benne 12–14 szakmával, az útépítőtől kezdve a bádogoson át egészen a kőművesig. Tulajdonképpen minden olyan szakmába betekintést nyerhetnek, ami egy ház építéséhez szükséges. Aztán az első év végén ágazati szakvizsgát tesznek. Majd ezután eldönthetik, hogy maradnak-e az előre eltervezett szakmánál vagy inkább egy másikat választanak. A következő évben már az általuk kiválasztott foglalkozás alapjait sajátíthatják el – magyarázta az oktató, aki arra is kitért, hogy a diákoknak arra is van lehetőségük, hogy duális képzésben külső vállalkozónál teljesítsenek gyakorlatot

Végül az utolsó két évben már egyre több időt tölthetnek gyakorlaton a tanműhelyben, hogy megkapják a szükséges oktatást, majd megszerezhetik a szakmai vizsgát. Ezt követően pedig arra is van lehetőség, hogy újabb szakmát tanuljanak vagy érettségit szerezzenek az iskolában, esetleg elkezdjenek dolgozni, de tovább is tanulhatnak. Bár utóbbi ritkábban fordul elő, de nem példa nélküli. 

Gyurek József kifejtette, hogy sok más ágazathoz hasonlóan, az építőipar is rohamosan fejlődik, hiszen nagyon sok az új anyag és az új technológia. Ezért az iskolában törekednek arra, hogy a tanműhelyben mindezeket bemutathassák a tanulóknak. Sokszor felveszik külsős cégekkel a kapcsolatot, amelyek ellátogatnak hozzájuk a tanműhelybe, vagy éppen gyárlátogatást szerveznek a diákoknak. 

– Elmondható, hogy az elmúlt években egy kicsivel emelkedett a jelentkezők létszáma, jelenleg 9 diák fog végezni a képzésen, illetve van 18 másodéves tanulónk. A diákok számára vonzó a kőművesszakma, hiszen mindig szükség lesz rájuk, házat mindig kell építeni. Ráadásul anyagi szempontból is egyfajta biztonságot jelent. A tanulmányi eredményekhez kötötten pedig ösztöndíjat is kaphatnak – hangsúlyozta az ­oktató. 

Kiemelte, nemcsak az ágazat, hanem a gyerekek is sokat változtak az elmúlt években, így az érdeklődésük felkeltése is nehezebb. Ezért számára az oktatás nemcsak arról szól, hogy mindent megköveteljen a tanulóitól, hanem jó pedagógusként igyekszik segítséget nyújtani, ha a diákok hozzá fordulnak, sőt meg is dicséri őket, ha megérdemlik. Emellett az iskola is törekszik arra, hogy minél jobban és szélesebb körben népszerűsítse az építőipari szakmákat. Legutóbb például az egyik közösségi oldalra töltöttek fel érdekes szakmabemutató videókat. 
 

Felkészíti a diákokat a szakma nehézségeire is

Gyurek József szerint minden szakmának, így a kőművesnek is megvannak hátrányai, amire igyekszik felkészíteni a növendékeit. 

– Ez egy nagyon szép szakma, hiszen alkot az ember, de rengeteget kell dolgoznia. Külön kihívást jelent, hogy ez intenzív fizikai munka. Sok gyermek pedig nem szeretne ilyen terhelés alatt tevékenykedni. Így sokkal kevesebb a jó szakemberek utánpótlása is. Továbbá Nógrád megyében nincs annyi munka, így a legtöbb kőművesnek a fővárosba vagy annak környékére kell utaznia, az ingázás pedig napi szinten 2–3 órát is jelenthet. A folyamatos fejlődés miatt pedig szükség van további képzésekre is – fogalmazott az oktató. 

Végül arra is kitért, hogy a szakma és az azt tanuló diákok jövőjét nagyban befolyásolja, hogy egy tanulónak mennyi és milyen jellegű tudásra lesz szüksége ahhoz, hogy helyt tudjon állni. Ezért próbálja megértetni velük, hogy a szakma megszerzésével sokkal több lehetőség nyílik ebben az iparágban. Sőt, mindig azt javasolja nekik, a képzés után legalább 4–5 évet töltsenek el más cégeknél, vállalkozóknál, ahol tapasztalatot szerezhetnek. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában