Megemlékezés

2023.02.24. 17:21

Fejet hajtott Salgótarján a kommunizmus áldozatai előtt

Emlékműsorral és koszorúzással tisztelegtek a kommunizmus áldozatai előtt február 24-én pénteken Salgótarjánban, a December 8. téren.

Gubányi Patrik

Koszorúzás a December 8-a téren, az 1956-os áldozatok emlékművénél

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából ünnepi beszédekkel, műsorral és koszorúzással rótták le tiszteletüket a városvezetés, a civil szervezetek és az intézményvezetők tagjai Salgótarjánban február 24-én, pénteken a December 8. téren.

Az eseményen dr. Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere emlékező beszédében elmondta: a mai világban az erőszak a mindennapjaink részévé vált. 

– A történelemkönyvben leírt száraz adatok és tények már nem biztos, hogy átlépik a fiatalok ingerküszöbét. Érdeklődésüket azonban felkelthetik a személyes és hiteles szálak. Az én korosztályom még hallott a családban olyan beszámolót, amely a 2. világháború, valamint az azt követő kommunistadiktatúra személyes megtapasztalásán alapult. Az egyéni tragédiák bemutatásának éppen ezért van ereje, mert átélhetővé teszi a látottakat és hallottakat.  Ezen a napon nem csak arra a közel százmillió életre emlékezünk, amelyet kioltott a világtörténelem egyik leggyilkosabb eszméje, hanem mindenkire, aki kénytelen volt szenvedni a zsarnokság igája alatt. Kegyelet az áldozatoknak, tiszteletet az emlékezőknek – zárta gondolatait az alpolgármester.

– Magyar viszonylatban több százezer halottról, és több száz kivégzettről beszélhetünk – emelte ki Bodó Mónika, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének nógrádi elnöke. – A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akiket megbélyegeztek, akiket kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akiket a vallási- vagy politikai hovatartozásuk miatt üldöztek. Voltak akik ténylegesen ellenszegültek a rendszernek, több 100 millión voltak világszerte, akik a kegyetlen bánásmód miatt életüket veszítették. Emlékezzünk a salgótarjáni papokról is, akiket pusztán vallásuk miatt 1950-ben lakoltatták ki plébániájukról.  A kommunizmus elszenvedői továbbá azok a gyerekek is, akiknek édesanyjuk vagy édesapjuk soha nem tért haza  – tért ki megszólalásában az elnök.

Koszorúzással rótták le tiszteletüket a városvezetés, a civil szervezetek és az intézményvezetők tagjai
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

A megemlékezés a beszédek után a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium 3 tanulójának, Filkor Enikő Fatima, Hajdú Bene Marcell és Szabó Zétény Benedek  műsorával folytatódott, akiket Kuborczikné Tóth Edina készített fel. Az ünnepség fejhajtással és az emlékmű megkoszorúzásával ért véget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában