Fesztivál

2023.02.20. 08:25

Ezrével sütik majd a pampuskát Patakon, már most készülnek a rendezvényre

Hároméves kényszerszünet után ismét megrendezik a községben a Pampuska Fesztivált. A főzőcsapatok már előre elvállalták több ezer sütemény elkészítését.

Hegedűs Henrik

Idén is készülnek majd a finomságok

Forrás: Nool

A nyugat-nógrádi térség egyik leglátogatottabb rendezvényét, amely hagyományosan a pünkösdi ünnepkörhöz kötődik, utoljára 2020-ban tartották meg, ebben az esztendőben május 28-án várják a vendégeket a település labdarúgó pályájára.

– Önkormányzatunk legnagyobb sajnálatára sem tavaly, sem tavalyelőtt nem nyílt rá lehetőség, hogy megrendezzük az eseményt – tért ki a részletekre Fekete Tibor polgármester. – Most viszont már gőzerővel készülünk, és sok meglepetéssel, különlegességgel szolgálunk majd. A Pampuska Fesztivált idén a hagyományok köré építjük. Ebben szerepet kap a kultúra sok-sok területe a néptánctól az egyéb népművészetekig, illetve a elődeink gasztronómiai ismereteiig. Szeretnénk meghívni helyi termelőket, hogy portékáikat bemutassák a nagyközönségnek, például egyedi sajtokat és mézeket.

Már készülnek a pataki pampuskafesztiválra
Fánk, azaz közkeletű palócföldi nevén pampuska
Fotós: Pesti József, Új Néplap / Forrás: Nool.hu

A polgármester hozzátette, a főzőcsapatok számára kétszáz kiló lisztet biztosítanak, ez a mennyiség a becslések szerint több ezer adag pampuska elkészítéséhez elegendő, amivel rekordot döntenének. A párhuzamosan zajló szórakoztató műsorokkal pedig minden korosztály kíváncsiságát és igényét kielégítik, legfőképpen a legkisebbekét, mert 2023-ban pünkösd vasárnapja egybeesik a gyermeknappal.

– Őszintén remélem, hogy május végén rengetegen eljönnek hozzánk, hisz a korábbi évek gyakorlata bizonyítja, hogy bőven a megyehatáron túlról érdeklődnek a pataki fesztivál iránt, sőt már országos televíziós stábot is kísérhettünk a helyszínen – zárta szavait Fekete Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában