Növény

2023.01.11. 11:19

Szobanövényeink a telet is átvészelhetik a nógrádi szakember tanácsaival +videó

A téli hideg és fényszegény időszakban különleges bánásmódot igényelnek a szobanövények. A nógrádi szakember szerint több praktika is létezik arra, hogy a virágok egészségesek és szépek maradjanak a ridegebb évszakokban is.

G.P.

Sok nógrádi számára elengedhetetlen, hogy különböző szobanövényekkel szépítse otthonát. A didergős hónapok alatt különleges bánásmódot követelnek az élő díszek, főleg akkor, ha hosszabb ideig szeretnénk megőrizni a szépségét. A megrövidült nappalok és az alacsony napjárás miatt a fényellátás nehézkessé válik, a tápanyagok helyes adagolása pedig további kérdéseket vethet fel.

Marczinek András, a salgótarjáni Cédrus Kertészet alkalmazottja érdeklődésünkre elmondta: sokféle szobanövény van, amelyek más-más fényviszonyhoz alkalmazkodnak, valamint változó a hőmérsékleti igényük. 

– Egy átlagos háztartásban a levéldísznövények a legnépszerűbbek, ezek többnyire olyan fajtákból állnak, amik jól alkalmazkodnak a gyenge fényviszonyokhoz. Télen érdemes ezeket közelebb vinni az ablakhoz, persze nem egy rendszeresen nyílóhoz, mert huzatot kap, így egészségesebbek maradnak – tanácsolta a szakember.

Felhívta a figyelmet: minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a növényzet fényigénye, tehát 23-24 Celsius-fokon a téli  időszak végére biztosan éhen halnak. Alacsonyabb hőmérsékleten jól bírják a szobanövények a hideg évszakok viszontagságait, a vízigényük is alacsonyabb. 

Marczinek András a tápoldatozást havi jelleggel ajánlja az aroidoknál, azonban az orchideák vagy a broméliák a téli fényben egyáltalán nem igénylik azt. 

Videónkban a szakember egyéb tippjeit is meghallgathatjátok:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában