Évforduló

2023.01.18. 15:27

Sírhelyétől nem messze avatják díszpolgárrá Madách Imrét

Az alsósztregovai Madách-kastélyban, sírhelyétől néhány száz méterre rendezik azt az ünnepi megemlékezést csütörtökön, melynek keretében In Memoriam díszpolgárrá avatják az írót.

E-L. Zs.

A Madách-kastély Alsósztregován

Forrás: a Madách-kastély Facebook-oldala

Csütörtökön 15 órakor az alsósztregovai Madách-kastélyban a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezésében rendezik meg az író In Memoriam díszpolgárrá való avatásának ünnepségét, legendás irodalmi személyiségünk születésének 200. évfordulója alkalmából.

„A díszpolgárság adományozásának ünnepi aktusa az Alsósztregován született, élt, alkotott, meghalt és a kastélyparkban nyugvó Madách Imre születésének 200. évfodulójának alkalmából zajlik le. Egyúttal a rendezvényen ünnepélyesen meghirdetjük és megnyitjuk a Madách Imre-emlékévet is” – írta meghívójában Alsósztregova polgármestere.

Mint megtudtuk, a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma által szervezett program a magyar irodalom kiemelkedő alkotója, Madách Imre kétszázadik születésnapjáról egy olyan egész éves, a művészet, a tudomány és a közművelődés területét is magába foglaló rendezvénysorozat, amelynek az első állomása lesz Alsósztregova.

A Nógrád megyei Madách-ünnepséget a felvidéki program másnapján, azaz pénteken rendezik Balassagyarmaton, ennek részleteiről az alábbi cikkünkben írtunk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában