Elesettekért dolgoznak

2023.01.11. 19:59

Rászoruló nógrádi családoknak segít Beer Miklós püspök alapítványa

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerte az országban sokat tesz a hátrányos helyzetben élőkért. Programjukhoz szűkebb hazánkból már tizenöt település csatlakozott. Ságújfaluban és Szalmatercsen a Beer Miklós által működtetett Szent Ferenc Szegényei Alapítvány fogja össze az elesetteket támogató kezdeményezést. A nyugalmazott váci megyéspüspökkel a tavalyi eredményekről és az idei tervekről, kihívásokról beszélgettünk.

Gulyás Edina

Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök alapítványa sokat segít Nógrádban is

Forrás: Szent Ferenc Szegényei Alapítvány

– Az alapítvány Ságújfalu után immár Szalmatercsen is koordinálja a felzárkózó települések Jelenlét Programját. Ez mennyivel több feladatot jelent az alapítvány munkatársainak?

– Szalmatercs 2021 augusztusában csatlakozott a programhoz. A megvalósítást Ságújfalut követően itt is a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány vállalta magára. Mindkét községben sikerült jó szakemberekből álló, kiválóan együttműködő csapatot összeállítani, így a megnövekedett feladatokat is megoldottuk kollégáimnak köszönhetően. Nagy segítség továbbá, hogy mindkét önkormányzat mindenben támogatja és segíti munkánkat.

– Milyen kihívásokkal kellett tavaly szembenézni? 

– Az elmúlt év nehézségét egyértelműen a megnövekedett élelmiszerárak jelentették. Alapítványunknak is fejtörést okozott a tartós élelmiszerek beszerzése, amelyekkel a helyieket támogatjuk. Adományozóinknak és a kollégáink rátermettségének köszönhetően azonban megoldottuk ezt a problémát is. Szalmatercsen további feladatot adott a Jelenlét Pont kialakítása, amihez tavasszal sikerült megfelelő ingatlant vásárolnunk, így nyáron már itt szerveztük meg a napközis táborunkat. A jószívű felajánlóknak köszönhetően sok ruhabörzét tartottunk mindkét településünkön. Az adományok raktározására azonban a kezdetektől kerestük a megoldást. A ságújfalui Jelenlét Pont udvarán a program finanszírozásából egy tárolót építettünk, így arra kérjük támogatóinkat, hogy oda juttassák el ruha, könyv, vagy élelmiszer adományaikat. 

– Melyek a legfontosabb feladatok, amelyeket meg kell oldani a két Nógrád megyei településen?

– A Jelenlét Program nagy hangsúlyt fektet az egyéni esetkezelésekre, a szoros családkísérésre. Mindkét településen családmentor és szociális munkatárs dolgozik. A családokkal foglalkozunk, egyéni problémáikra fókuszálva. Ságújfaluban és Szalmatercsen is élnek krízisben lévő családok, velük, a helyi védőnővel és az önkormányzattal együtt gondolkodva kell megoldást találnunk. Azt nagyon fontos hangsúlyozni: irányelvünk szerint csak azoknak az embereknek tud alapítványunk segíteni, akik maguk is tesznek azért hogy kikerüljenek a nehézségekből és pozitív változás történjen az életükben. Ez nem egyszerű, sőt talán az a legnehezebb a munkák során, hogy egy-egy  család maga is akarja a változást, körülményeik jobbra fordulását.

– Melyek azok az eredmények, amelyet a programnak köszönhetően már elértek?  

– A program nevében benne van hogy hosszútávú, ami nagyon is helyes így, mert annak a munkának az eredménye, amit a kollégákkal napról napra teszünk, számokban nem mérhető. A fáradozások gyümölcse 10-15 év múlva fog beérni azoknál a gyerekeknél, akik ma naponta eljárnak a Jelenlét Pontokon tartott foglalkozásainkra. Azonban azt is eredményként könyveljük el, hogy segítségünkkel a kormány által adott támogatásokkal azok is élhetnek, akik nem is tudják, hogy jogosultak azokra. Az ügyintézést is magunkra vállaljuk mások mellett a falusi csok esetében is. Az olyan aprónak tűnő programok, mint a szalmatercsi gyerektábor, vagy a szintén itt életre hívott termelői piac is nagy népszerűségnek örvend. Ifjúsági klubjainkat is szívesen látogatják a fiatalok mindkét településen. 

– A nehéz gazdasági körülmények miatt tapasztalataik szerint kevesebb embernek volt lehetősége adakozni tavaly?

– Decemberben lényegesen kevesebb élelmiszer adományt kaptunk, mint általában, ez valószínűleg az árak drasztikus növekedésének tudható be. Éppen azért vagyunk nagyon hálásak mindenért, amit kapunk, mert a legapróbb felajánlás is nagy segítség a nehéz körülmények között élők számára. Ruhák, cipők, háztartási eszközök, játékok azonban ünnepek előtt is szép számmal érkeztek. Így ajándékkal tudtuk meglepni azokat a gyerekeket karácsonyt megelőzően, akik rendszeresen járnak foglalkozásainkra. 

– Hogyan készülnek az idei évre? Milyen új tervek vannak, milyen feladatokat kell megoldani?

– Idén továbbra is azért dolgozunk, hogy a gyerekeket támogatni tudjuk a tanulásban. Szintén fontos feladatunk arra törekedni, hogy közösségé formáljuk a fiatalokat, hiszen a jövő kulcsa az ő kezükben van. Ahogyan eddig, úgy ezt követően is szorosan együttműködünk a családokkal, az őket érintő nehézségekből velük együtt keressük a kivezető utat. A Szent Ferenc Szegényei Alapítvány egyelőre Ságújfalun és Szalmatercsen koordinálja a Jelenlét Programot, azt még nem tudjuk, hogy a jövőben további településekkel bővül-e a tevékenységünk.

A program sikere a személyes jelenlétben rejlik

Arra a kérdésre, hogy hogyan látja a szegény sorsúak helyzetének alakulását Beer Miklós, azt válaszolta:

– Több mint ötvenéves papi pályafutásom alatt figyelemmel kísértem a nehéz körülmények között élő, főleg cigány családok életét. A rendszerváltást követően úgy vélem, hogy a legtöbben még nehezebb helyzetbe kerültek. A számukra juttatott segélyek és adományok csak tűzoltásra voltak elegendők. Később megjelentek a tanodák, amelyek jó kezdeményezésnek bizonyultak. A szeretetszolgálat által működtetett program már több településen bizonyította sikerességét. Bízom abban, hogy itt Nógrád megyében is beváltja a hozzá fűzött reményeket és hosszú távon jelent majd segítséget, ezáltal esélyt a kitörésre a szegény családoknak, az ő gyermekeiknek. A program sikerét elsősorban a jelenlétben látom, abban, hogy ott vagyunk a nehéz helyzetben élők között. A program lényeges eleme továbbá, hogy nem egyetlen minta alapján próbál segíteni az abban részt vevőkön. Minden családnál külön-külön megvizsgáljuk a megoldandó problémákat, és egyéni cselekvési terveket dolgozunk ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában