Biznisz

2023.01.23. 08:25

Potom pénzért árulja valaki a tarjáni óriáskereket a neten

Élelmes nép a magyar. Ezt sok ténnyel alá is tudjuk támasztani, s most itt egy újabb bizonyítéka annak, hogy egynémely nógrádi honfitársunknak nem kell a szomszédba mennie egy jó(nak tűnő) ötletért.

Szabó Péter

Az óriáskerék volt a város dísze az ünnepi forgatagban

Forrás: Nool

Fotó: Szabó Dániel

A legnépszerűbb közösségi oldal hirdetései között tegnap felbukkant egy nem mindennapi tétel. Ez elmúlt hetek megyeszékhelyi városképét meghatározta az az óriáskerék, amit még advent előtt állítottak a Fő téren. Rengetek fotó és videó született a látványosságról, sokan fel is ültek rá, ám az ünnepek elmúltával a nagy fehér szerkezet befejezte salgótarjáni működését, a napokban szét is szedték és most arra vár, hogy új rendeltetési helyére kerüljön.

Ezt a köztes állapotot látva valaki szűkebb pártiánkból gondolt egyet, s meghirdette a „vasat”. Nem támasztott nagy igényeket az árral kapcsolatban sem, csupán tízezer forintot „kér” a sok tonnás monstrumért.

Forrás: Facobook/Marketplace

Első blikkre talán teljesen abszurd dolognak tűnhet a történet, de hősünk talán ismerte Victor Lustig történetét, akit a történelem egyik legnagyobb szélhámosaként tartanak számon. Ő volt az az ember, aki eladta az Eiffel-tornyot. Kétszer is.

Victor Lustig
Victor Lustig és az Eiffel-torony
Forrás: Tour Eiffel

 

Az 1898. évi párizsi világkiállításra készült épület mára már Párizs, és egész Franciaország jelképe lett, ám ez nem volt mindig így. Pár évtizeddel a megépítése után a felújítatlan, megviselt állapotban lévő torony már nagy anyagi terhet jelentett a fővárosnak, így a városvezetés komolyan fontolóra vette, hogy elbontják az „öreg hölgyet”. A korabeli sajtó ezt meg is írta, Lustig pedig innen vette az ötletet szürreálisan nagyszerű tervéhez. Magát kormányzati miniszternek kiadva felvette a kapcsolatot több ócskavas-kereskedővel, végül egy André Poisson nevű vállalkozótól sikerült is egy nagyobb mennyiségű kenőpénzt zsebre tennie. A turpisságra hamar fény derült, de a bepalizott üzletember annyira szégyellte magát, hogy nem volt hajlandó a rendőrségen feljelentést tenni. Ezen felbuzdulva Lustig pár hónap múlva visszatért Párizsba, újra összehívott hat ócskavas-kereskedőt és ismét sikerrel értékesítette a monstrumot.

Reklámot nem szeretnénk csinálni az eladónak, de a fent említett platformon valószínűleg még megtalálható a hirdetés. Azt pedig csak remélni tudjuk, hogy az emberi kapzsiság és butaság kontra józan ész csatájából az utóbbi kerül majd ki győztesen...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában