Babona

2023.01.13. 11:02

Péntek 13: sok nógrádi a szerencsével társítja ezt a babonás dátumot

Sokaknak görcsbe rándul a gyomra már csak péntek 13-a hallatán is, nehogy balszerencse érje őket. Ilyenkor a többség számos praktikát bevet, hogy elkerülje a sorscsapást. Ám az általunk megkérdezett nógrádiaknak ez idő tájt nem a negatív, inkább a szerencsés történések jutnak az eszükbe, így lottószelvényből is többet vásárolnak ma.

Gubányi Patrik

Sokan a fekete macskához is negatív gondolatokat társítanak

Forrás: Pexels

Nehogy fekete macska menjen át előttem, minden lépésemet előre megtervezem, kerülöm a bajt és a konfliktust – sokaknak futnak át ezek a gondolatok a fejükben péntek 13-án. 

Mint arról korábban már beszámoltunk, egy jósnő szerint például sok embernek egyáltalán nem szerencsétlen a péntek 13-ai dátum, ugyanis tulajdonképpen mindenki saját maga alakítja a sorsát. Julianna Mária szerint aki úgy akarja, annak akár szerencsétlen is lehet ez a nap. Ez a vonzás hatalma, ami úgy működik, hogyha hisznek benne, be is következik. Pozitívan kell állni ehhez a naphoz is, mint bármelyik másikhoz. Nem szabad azon töprengeni, hogy vajon milyen szerencsétlenség érhet, mert akkor az be is következik – fogalmazott nemrégiben a jósnő. Hozzátette: ha azzal a gondolattal ébredünk, hogy biztosan valami rossz fog történni, akkor ne is várjunk jó dolgot. 

Megkérdeztünk néhány nógrádit, mit gondolnak erről a „rettegett” napról. 

Andó Ákos szerint, mint minden babona, így a péntek 13-ával szembeni félelem is valószínűleg valamiféle hosszú távú megfigyelésre vezethető vissza, amelynek alapja lehet a dátum és nap egybeesésének viszonylagos ritkasága is, hiszen egy évben maximum háromszor lehet pénteken 13-a. – Bár bizonyos babonákat magam is ismerek, némelyeket tisztelek is, ez nem tartozik közéjük, legalábbis rossz értelemben nem. Nincsenek fix emlékeim ehhez kapcsolódóan, de alapvetően jó előérzetem van péntek 13-án. Ha focizok, legszívesebben a 13-as mezszámot választom. A szerencse vagy szerencsétlenség talán a személyes tapasztalatoktól, és főleg attól, hogy tudatosan jobban figyelünk ezen a napon, hajlamosak vagyunk felnagyítani hatását akár hétköznapi esetekre is, amelyek egyébként az év bármely más dátumán is ugyanúgy előfordulnak. Nem érzek tehát félelmet péntek tizenharmadikával kapcsolatban, inkább jó dolgokat várok tőle – tette hozzá. 

A péntek 13-tól való félelem, a 13-as szám szerencsétlennek való kikiáltása misztikus, már-már pánikszerű félelemmel tölti el az emberek egy részét – hangoztatta Endrészné Oravecz Zsuzsanna. – A múltban rengeteg olyan szerencsétlenség történt, mellyel kapcsolatba hozható a 13-as szám, ha csak az utolsó vacsora résztvevőinek számára is gondolunk. A péntek 13-án bevett gyógyszer ugyanúgy hatni fog, az ezen a napon köttetett házasság sem fog emiatt válással végződni, de még baleset sem fog bennünket érni feltétlen péntek 13-án. Hiszek benne, hogy gondolataink formálják a velünk történő eseményeket, ezért nem érdemes a negatív érzéseket erősíteni magunkban. Az esetleges félelmeinket, fenntartásainkat próbáljuk célokká, vágyakká formálni ezen a napon, és figyeljük meg mennyire szerencsés és örömteli dolgok történnek ma velünk. Senki ne felejtsen el legalább egy lottószelvényt kitölteni. 

Inkább a klasszikus szerencsejáték-termékeket keresik az emberek
Szerencsejáték Zrt. a Nool.hu megkeresésére elmondta, hogy rendszeresen fokozódik a játékkedv, ha a péntek 13-ára esik. A nemzeti lottótársaság adatai szerint a babonásnak vélt napon a klasszikus szerencsejáték-termékeket keresik a játékosok, így kiemelkedően teljesít a sorsjegy és az Ötöslottó, valamint a Hatoslottón is többen vadásszák szerencséjüket. A két számsorsjáték halmozódása folytatódik, az Ötöslottón 2 milliárd, a Hatoslottón pedig 1 milliárd 275 millió forint várja gazdáját. 
Mint közölték: – A 13-as szám nem csak a játékkedvet befolyásolja, hiszen az év többi napján is a legnépszerűbbek között szerepel: a magyar felnőttek több mint fele rendelkezik szerencseszámmal, legtöbbeknek ez a 13-as vagy a 7-es. Az Ötöslottón a legtöbbször megjátszott szám a 13, ezt mintegy 70%-kal gyakrabban fogadják meg a játékosok, mint a többi számot. A Hatoslottón ugyanakkor a 13-as már csak a harmadik leggyakrabban megjátszott szám. Kiemelték: – A péntek 13-ához kapcsolódóan külön akcióban is gazdára talál a szerencse, hiszen a januári szerencsenapok részeként péntek 13-án az Ötöslottót megjátszók között 13x1 millió forintot, a Hatoslottót játszók között 13x500 ezer forintot, a Puttón ikszelők között pedig 13x400 ezer forintot sorsolnak ki. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában