Péntek 13

2022.05.13. 06:50

Szerencsés vagy szerencsétlen? Ezért félnek a péntek 13-tól a nógrádiak

A péntek 13-a hallatán számos nógrádi fejében fekete felhők gyülekeznek. A legtöbben ilyenkor próbálnak minden lépésükre odafigyelni, hogy véletlenül se érje őket balszerencse. Utánajártunk, mit gondolnak az emberek erről a napról, s hogyan próbálják kikerülni a szerencsétlenséget.

Gubányi Patrik

Péntek 13-án azok vonzzák be a bajokat, akik negatívan állnak a dátumhoz

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

A néprajzkutatók szerint e legenda vélhetően két egymástól független babona összeolvadásából jött létre, hiszen a péntekhez és a 13-as számhoz is több elmélet fűződik. A nógrádiak egy része ilyenkor minden mozzanatára odafigyel, hogy ne kerüljön bajba. 

– Nem vagyok túlságosan babonás, de azért néhányban hiszek. Nem szoktam túlaggódni ezt a napot, próbálok nem túl nagy jelentőséget keríteni neki. Ha aggódom péntek 13-án, akkor bevonzom a rosszat, ha pedig figyelmen kívül hagyom, nem történhet nagy baj. Ez a vonzás törvénye. Bár utánanéztem már az eredetének, több szerencsétlenül végződő történelmi esemény fűződik a naphoz – emelte ki a megyei Miskolczi Dalma. 

Stumble,And,Fall,Over,Wire,In,Office
Egyesek ezen a napon minden lépésükre figyelnek | Illusztráció | Shutterstock

Takács Bettinát ugyanakkor pozitív emlék köti a sokak által rémisztő naphoz, ugyanis péntek 13-án szerezte meg a jogosítványát. 

– Számomra ez egy szerencsés nap. Minden évben apróbb örömök szoktak érni, bár ez hozzáállás kérdése is. Akik nagyon rástresszelnek, azok bevonzzák a bajt – emelte ki a nógrádi fiatal. 

Barczi Anna érdeklődésünkre kiemelte, hogy nála babonásabb ember nem biztos, hogy él Nógrádban. – Sajnos minden péntek 13-án azt hiszem, hogy valami borzalmas fog velem történni, de alapja nincsen, általában ugyanolyan nap, mint a többi – tette hozzá. 

A babona gyökereinek felkutatásához elég mélyre kell ásnunk, ám konkrét eseményhez nem köthető. Egyes források szerint a hiedelem 1307. október 13-ra vezethető vissza, amikor IV. Fülöp elrendelte a templomosok kivégzését. A péntek egykor Rómában a hóhér napja volt, ekkor tartották a kivégzéseket. 

Egyre többen teszik próbára a szerencséjüket | A Szerencsejáték Zrt. kommunikációs osztálya lapunkat tájékoztatta, hogy idén egy alkalommal esik péntek tizenharmadikára. Mint írták: ilyenkor sokkal többen teszik próbára szerencséjüket, mint egy átlagos hétköznapon. Kutatásuk szerint többen hisznek e nap szerencsehozó erejében, különösen igaz ez a kaparós sorsjeggyel, Eurojackpottal és Luxorral játszókra. Közleményük szerint az ötös lottón a legtöbbször megjátszott szám a 13, a hatos lottón ugyanakkor ez már csak a harmadik leggyakoribbnak számít. Május 13-án kezdődik egy új sorsjegypár értékesítése, de ebben az időszakban a Májusi Szerencsenapok akció is zajlik. Utóbbi részeként ma az ötös lottót megjátszók között 13x1 millió forintot, a hatos lottót játszók között 13x500 ezer forintot, míg a Puttón ikszelők között 13x400 ezer forintot sorsolnak ki. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában