Petőfi200

2023.01.27. 13:02

Két napon át lesz megtekinthető a Petőfi-busz Balassagyarmaton

Tavaly ősszel indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása, amely a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából jött létre. A múzeumbusz pénteken reggel érkezett meg Balassagyarmatra és egészen szombaton 18 óráig várja majd a látogatókat.

Lászlók Judit

Január 27-én és 28-án Balassagyarmaton „állomásozik” a mozgó múzeumbusz

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Mint ismert, az utazókiállítás kiemelt célja, hogy Magyarországon, valamint határainkon túl is minél több honfitársunkhoz juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. A tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait. 

Balassagyarmaton Szikora Patrícia múzeumpedagógus vezeti körbe a látogatókat a múzeumbuszban. Portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a busz a Petőfi bicentenáriumhoz kapcsolódóan indult útnak tavaly ősszel és több mint 200 településre látogat el. A településeken általában egy-egy napot tölt el a vándorkiállítás. 

A kiállítás a dinamizmusáról ismert költő karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

– A hétköznapokon általában diákokat fogadunk, délutánonként és a hétvégi napokon pedig egyéni látogatókat. A kiállítás alapvetően az utazás, a pályára lépés, a dinamikus mozgás témáján keresztül közelíti meg Petőfi Sándor életművet. Tíz tematikus fal van, ezek mindegyikén van egy-egy vers, illetve egy-egy Petőfi relikvia, ami animált formában jelenik meg. Interaktív a kiállítás, minden táblát ki lehet venni, az ajtókat, rejtett fiókokat ki lehet húzni, és akkor a kísérőszövegek, idézetek, képanyagok így csatlakoznak az egyes falon felvillantott témához – fogalmazott Szikora Patrícia. A múzeumpedagógus kiemelte, hogy a mai napon 15.30-ig a város iskolásai látogatják meg a kiállítást. Ezt követően ma délután 17.00 óráig, valamint szombaton 10.00 és 18.00 óra között fogad egyéni látogatókat a vándorkiállítás. 

A busz csütörtökön Alsópetényben járt, míg vasárnap Salgótarjánban látogat majd el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában