Bizakodás

2023.01.30. 16:31

Kedvező helyzetben érte Rétságot az energiaválság

Az energiaválság negatív hatásai ellenére sem zárt sanyarú évet Rétság önkormányzata, köszönhetően a körültekintő gazdálkodásnak. Így az elkövetkező esztendőre is bizakodva tekintenek a nyugat-nógrádi járási székhelyen.

Hegedűs Henrik

Pár nagyberuházás, így a piactér átadása is csúszik a nehézségek miatt

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az önkormányzat terveinek részleteiről a település polgármestere, Mezőfi Zoltán számolt be portálunknak. 

– Amikor visszatekintek a 2022-es évre, kettős érzés fog el – mondta a városvezető. – Egyrészt természetesen bennünket is hátrányosan érintett az egész Európát átszövő energiaválság, máskülönben viszont kedvező helyzetünk miatt egyáltalán nem kellett kétségbe esnünk. Rétságon a település nagyságához mérten viszonylag sok vállalkozás, cég található, számuk összesen megközelíti a négyszázat, így az iparűzésiadó-bevételünk is nagyobb az átlagosnál, ami óriási segítség a költségvetésünknek. A körültekintő, megfontolt gazdálkodásunknak köszönhetően minden, hatvan év feletti lakosnak tizenötezer forintos karácsonyi ajándékkal kedveskedhettünk, illetve háztartásonként egyszeri, harmincezer forintos rezsitámogatást biztosítottunk a lakosságnak. 

Mezőfi Zoltán hozzáfűzte, a nehézségek tavaly a nagyobb beruházásokat sem kímélték, így csúszik az új piactér, a tizenkét férőhelyes bölcsőde és a százszázalékos állami finanszírozásból épülő tanuszoda kivitelezésének befejezése, ám legkésőbb tavaszra mindhárom helyen megtörténhet a hivatalos átadás. Hasonlóképpen jó ütemben zajlik az elhanyagolt állapotban lévő egykori laktanyai ingatlanok értékesítése, ami által a régi honvédségi terület hamarosan még inkább megtöltődhet élettel. 

A leginkább felújításra szoruló felületekre összpontosítanak
Az idei év feladataira rátérve a polgármester kifejtette: – Feltétlenül bizakodóan tekinthetünk 2023-ra – hangsúlyozta Mezőfi Zoltán. – Nemrégiben készült el a városkarbantartási tervünk, amely több, rossz állagú belterületi útszakasz és járda korszerűsítését tartalmazza. E tekintetben előzetesen felmértük a lakossági igényeket, és a leginkább felújításra szoruló felületekre összpontosítunk. Emellett az iskola épületéhez egy ebédlőrészleget csatlakoztatunk, mert eddig a diákoknak négy-ötszáz métert kellett megtenniük, míg a menzáig eljutottak, és a szülők is jelezték, jobban szeretnék, ha intézményen belül megoldható lenne a gyerekek étkeztetése. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában