Közlekedés

2023.01.16. 10:59

Fürdőköntösben és papucsban vezetett egy férfi a 21-esen – lehet ilyet januárban?

Sokan rácsodálkoztak egy fürdőköpenyt és papucsot viselő, a 21-es főút mentén várakozó sofőrre a minap. A férfi öltözete nem csupán a téli időjárás miatt szokatlan, hanem azért is, mert a rendőrség szerint – bár a KRESZ nem tiltja kifejezetten – egyáltalán nem ajánlott az autóvezetéshez.

G. E. / Nool

„Hétköznapokon két alkalommal teszem meg az otthonom és a munkahelyem közötti mintegy félórás utat. Ilyenkor, télvíz idején szinte még sötétben indulok el és érek haza. Sok néznivaló tehát nem szokott adódni. Az út mellett legelésző vadállatok adnak csak okot a szemem meresztgetésére és a riadalomra, ha éppen előttem kívánnak átkelni” – kezdte a Nógrád Megyei Hírlap hétfői számában megjelent cikkében kollégánk, aki maga is szemtanúja volt a szokatlan reggeli látványosságnak.

Mint fogalmazott, általában eseménytelenül szoktak telni a reggelek, a napokban azonban egy érdekességre kapta fel a fejét. „Négysávos részen haladtam éppen, két autót láttam lehúzódva az út szélén. Az egyikből kiszállt egy úr, aki csak fürdőköntöst és papucsot viselt. Bizonyára nagyon sietősen indult számára a reggel” – írta a 21-es főút vizslás-újlaki szakaszán látottakról.

A nem mindennapi „élmény” kapcsán utánajártunk, hogy az efféle viselet vajon csak látványában szokatlan, vagy abszolút összeegyeztethetetlen-e az autóvezetéssel. Kérdéseinkre a választ a rendőrség weboldalán, egy 2021-es eset kapcsán publikált közleményben találtuk meg. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság akkor arról adott tájékoztatást, hogy egy nő papucsban vezette autóját, amikor lecsúszott a a fékről a lába és balesetet okozott Környe közelében. A balesetben hárman megsérültek. Erről egyébként testvérportálunk, a Kemma is beszámolt, és helyszíni fotókat is közölt.

„A KRESZ szabálya szerint, aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon” – emlékeztet közleményében a rendőrség. A konkrét eset és a papucsos vezetés kapcsán hozzáteszik, hogy „ezt ugyan semmilyen szabály nem tiltja, de balesetveszélyes mezítláb vagy papucsban vezetni”.

Felhívták az autósok figyelmét, hogy a mezítláb vagy papucsban történő vezetés nem biztonságos. Egy szandál vagy egy papucs bizonyos esetekben kényelmesebb viselet a zárt cipőnél, azonban autóvezetésnél balesetveszélyes is lehet. Papucsban vagy mezítláb ugyanis kevésbé lehet kontrollálni a pedálokat, gyakran lecsúszik róluk a vezető lába, így pedig nem tud gyorsan reagálni az esetleges veszélyhelyzetekre, mint ahogyan az elvárható lenne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában