Egészséges életmód

2023.01.10. 06:50

Fogadalmaikkal erősítenek a nógrádi konditermek új látogatói

A nógrádi szakemberek szerint az év minden napján oda kell figyelni arra, hogy mit eszünk és iszunk, de a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen. A drasztikus diétától viszont óva intik a fogyni vágyókat, ugyanis annak káros következményei is lehetnek. Mutatunk néhány tuti tippet!

Nagy Orsolya

Valódi elszántság kell ahhoz, hogy a sport ne csak egy pillanatnyi fellángolásként jelenjen meg az életünkben

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Elmúltak az ünnepek, elkezdődött az újév. Sokak fogadalmai között szerepel a diéta, hogy megszabaduljanak az elmúlt időszakban felszedett kilóktól.

Kovács Hetti salgótarjáni egészségmentor portálunknak elmondta, hogy nem karácsony és szilveszter között híznak meg az emberek, a folyamat ennél jóval hosszabb. A szakember szerint az újévi fogadalmak sokszor hirtelen fellángolások, s azt csak nagyon kevesen tartják be, ráadásul drasztikusan kezdenek el diétázni.

Kovács Hetti szerint ahhoz, hogy egészségesek legyünk, rendben kell lennie a testnek, a léleknek és a szellemnek is
Kovács Hetti szerint ahhoz, hogy egészségesek legyünk, rendben kell lennie a testnek, a léleknek és a szellemnek is
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool archívum

– A szervezetünk igényli a törődést az év minden napján, nem csak ünnepek után. Ráadásul ilyenkor a testünk pihen, a léleknek is nyugalomra van szüksége. Nem jó drasztikus dolgokat elkezdeni ilyenkor. Természetesen fontos, hogy egészségesen táplálkozzanak az emberek – közölte Kovács Hetti.

Hozzátette: elengedhetetlen a hétköznapokon a mértékletesség, néha belefér egy kis édesség. Fontos továbbá, hogy kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszanak és időt szánjanak az étel elkészítésére. Emellett naponta háromszor bőven elég étkezni, közte pedig nem kell nassolni, hiszen az megterheli a hasat.

Az egészségmentor arra is kitért, hogy érdemes sok folyadékot inni, de a mozgás sem maradhat el. Legalább naponta fél óra séta javasolt. Nem kell azonnal sokkolni a szervezetet, fokozatosan kell rászoktatni a rendszeres sportolásra magát az embernek.

Kovács Hetti kiemelte: sokan tisztítókúrát is elkezdenek, de azt inkább évszakváltáskor jó elkezdeni. A szakember azt javasolja, hogy szánjanak időt ebben az időszakban a minőségi pihenésre, olvassanak, kapcsolódjanak ki, de akár energetikai kezelésen is részt vehetnek. Télen a lélek ápolása elengedhetetlen.

A rendszeres mozgás erősíti az immunrendszert

Moravcsik Réka pásztói személyi edző elárulta, hogy januárban mindig megrohamozzák a fogyni vágyók a konditermeket. Ilyenkor nagy lendülettel vágnak bele diétába és a sportolásba, hogy betartsák az újévi fogadalmakat. Ez azonban nem tart sokáig, ugyanis a nagy részük viszonylag hamar fel is adja a tervét.

Mint mondta, vannak olyanok is, akik komolyan rászánják magukat az életmódváltásra. Ez azonban fontos, hogy nem csak ünnepek után, de egész évben kitartson.

Moravcsik Réka hangsúlyozta, mindegy, milyen mozgást végez valaki, a legfontosabb az, hogy azt rendszeresen tegye és maximális erőkifejtéssel. Emellett a rendszeres testmozgás erősíti az immunrendszert, amely a téli időszakban igen fontos. Ráadásul javítja kedélyállapotot és még a stressz leküzdésében is segíthet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában