Radnai-havasok

2023.01.13. 16:23

Égnek a gyertyák: 79 éve örökre maga alá temette a lavina a salgótarjáni síelőket + fotók

Az 1944-ben történt lavinaszerencsétlenség áldozataira emlékeztek pénteken a megyeszékhelyen, a régi központi temetőben.

Veres Edina

A Radnai-havasokban történt tragédia salgótarjáni áldozataira emlékeztek Salgótarjánban a központi temető emlékhelyénél

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A salgótarjáni levente síjárőr csapat tagjait egy sportküldetés, a 2305 méter magas Nagy-Pietrosz-csúcs meghódítása közben érte a lavinaszerencsétlenség 79 évvel ezelőtt.

Pataki Csaba, a megyeszékhely alpolgármestere beszédében felidézte: majd három évtizede annak, hogy a város központi temetőjében elhelyezett emléktáblánál megemlékeznek az 1944. január 13-án, a Radnai-havasokban történt sporttörténeti tragédia áldozatairól.

– A Salgótarjáni Acélgyári Levente Egylet tragikus körülmények között elhunyt 15 tagjának emlékét a lavinaszerencsétlenség helyszínén, a Nagy-Pietrosz-csúcsa alatt fekvő Mosolygó-tónál is őrzi egy kopjafa, amely hagyományos emléktúráink célállomása – fejtette ki az alpolgármester, aki arra is rámutatott, hogy rövidesen lezárul a Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév. 

Mint fogalmazott, ebből az alkalomból érdemes visszatekinteni a város sporttörténetében egykor meghatározó szerepet betöltő sísport eseményeire is. Pataki Csaba ezután dr. Fancsik János 2013-ban megjelent sítörténeti könyvéből idézett, hozzátéve: az elhunyt leventék közül többen sikereket értek el az akkoriban népszerű síjárőr országos versenyeken.

 A történeti áttekintésből kiderült, hogy mind az utánpótlás korú, mind a felnőtt sífutók, biatlonosok és sírollerezők a Petőfi DSE-hez kerültek 1992-ben.

– Az iskolai diáksport egyesület bázisáról 1992-től egymást követő négy téli olimpián való részvételi jogot vívtak ki a salgótarjáni felnőtt biatlonosok. Városunk sporttörténetének kiemelkedő eredménye, hogy az olimpiák 127 éves történetében Salgótarjánt eddig 12 sportoló képviselte. Köztük hárman a Petőfi DSE biatlonosai voltak, így Bekecs Zsuzsa, Bereczki Brigitta és Géczi Tibor. A sikerekhez kellettek olyan kiváló edzők, mint Vincze István és Földi László, akik a sísport mellett elkötelezett sportszervezők is voltak. S közéjük tartozott a korábban többszörös országos bajnok salgótarjáni síző, Vadas István is – hangsúlyozta az alpolgármester, aki mielőtt felsorolta a lavinaomlás áldozatainak nevét, hozzátette: sajnos ők már nem részesülhettek a későbbi nagyszerű síeredmények örömteli élményében, de kétségtelen, hogy hatásuk volt a későbbi sikerekre.

Ezután Varga András, a Salgótarján Római Katolikus Főplébánia esperesplébánosa imát mondott a salgótarjáni leventék lelki üdvéért, majd végül a megjelentek elhelyezték virágaikat és koszorúikat az emléktáblánál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában