Városi ünnep

2023.01.29. 19:52

Civitas Fortissima: díjakat adott át Balassagyarmat önkormányzata (fotók)

Hétvégén zajlott Balassagyarmaton a Civitas Fortissima ünnepi programsorozata, ahol a megszálló csehszlovák katonák 104 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeztek. Vasárnap koszorúzással tisztelegtek a város több pontján, majd a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban díjakat adtak át.

Ember-Lukács Zsófia

A díszpolgári kitüntetést a decemberben tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Andor Csaba Madách-kutató részére ítélte oda a testület. A díjat özvegye, Nagy Anna vette át.

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Délelőtt a katona temetőben, az 1919-es hősök sírjánál emlékeztek az elhunytakra, Molnár Ambrus református lelkész mondott megemlékező beszédet. 

– Az Isten mellett maradni lelki küzdelem, s egyre inkább úgy látszik, hogy az Istentől és a keresztyénségtől elszakadni kívánó Európában fizikai harc is. Olyan élet, amely katonai fegyelmet, csehkiverő bátorságot és hazaszerető elszántságot követel meg – mondta a lelkész. 

Hozzátette, hogy Civitas Fortissima ünnepe a hazaszeretetre, az áldozatvállalásra, a bátor helytállásra, a családjaink, gyermekeink és városunk személyes védelmére tanít bennünket. Az eseményen a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Egyesület is tisztelgett. 

Ezt követően az állomáson a vasutas hősökről is megemlékeztek, itt a Gyarmati Színjátszókör, a Kelet-Nyugati Alkotóműhely és a hagyományőrzők működtek közre, majd az emléktáblánál elhelyezték a megemlékezés virágait. Délután a Városháza dísztermében Orosz Örs Szoborsorsaink című könyvének bemutatóját tartották meg. 

Az előadás után a Civitas Fortissima főtéren folytatódott az ünnepség, ahol Csach Gábor polgármester mondott beszédet. Elmondta, hogy a történelmi Nógrád vármegye címerében a 16. század óta egy vértbe öltözött, kivont kardú katona látható arra emlékeztetve, hogy Mátyás király személyi testőrségét a nógrádi nemesség biztosította. E katona 1835 óta a Vármegyeháza oromzatáról is figyelmezteti Balassagyarmat polgárait a honvédelmi kötelezettségeikre. 

– Talán emiatt, és a zűrzavarban is nálunk mindig parázsló polgári erények okán történhetett csoda városunkban 104 éve is. Január 29-én néhány órás küzdelem után győzhetett Balassagyarmat: a vasutasok, a diákok, a katonák és a polgárok összefogása kiűzte a városból a cseh legionáriusokat, akik másnapra az Ipoly teljes bal partjáról északra húzódtak – tette hozzá a városvezető, majd a Városháza emléktáblájánál a jelenlévők elhelyezték koszorúikat.

Díjakat adtak át az ünnepen

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban rendezett ünnepség koronázta meg a Civitas Fortissima programsorozatát. Elsőként dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Az ünnep tiszteletére Gárdonyi Zsolt Magyar ének című művét előadta az idén 160 éves Balassagyarmati Dalegylet, Ember Csaba karnagy vezetésével. 

Ezután Csach Gábor megállapította a képviselő-testület határozatképességét és megnyitotta az ünnepi ülést, melyet díjátadó követett. Az önkormányzat Pro Urbe-díjat adományozott dr. Bacskó József egykori iskolaigazgató és alpolgármester, önkormányzati képviselő, dr. Czelenk Ferenc főorvos és Lukács József mentőtiszt részére. 

A díszpolgári kitüntetést, mely a város legmagasabb rangú díja, a decemberben tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Andor Csaba Madách-kutató részére ítélte oda a testület. A díjat özvegye, Nagy Anna vette át.

Az ünnepség végén felcsendült a Hamburgi menyasszony című operett, Kósa Bernadett, Kósa József és a Balassagyarmati Dalegylet közreműködésével.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a Civitas Fortissima programsorozat részeként, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szervezésében igazi korabeli napot tartottak szombaton Balassagyarmat főterén.

Ugyancsak az ünnepi hétvége részeként szervezték meg a Palóc Rozmárok a Bátrak úszását a nyírjesi tóban. A rendezvényen több mint negyven résztvevő mártózott meg a 4,8 Celsius-fokos tó vízében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában