Felsőoktatás

2022.12.14. 06:50

Újabb képzési lehetőségek nyíltak meg Nógrád megyei diákok előtt

Együttműködési megállapodást kötött kedden a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem vezetése. Új lehetőségek kínálkoznak majd a szakképzési centrum diákjainak, hogy a technikumi képzés befejezése után folytassák tanulmányaikat, az elsajátított szakma mellé egyetemi diplomát is szerezzenek.

Veres Edina

Együttműködési megállapodást kötött a Szakképzési Centrum és a Gödöllői Agrártudományi Egyetem

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba, Nógrád Megyei Hírlap

Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) épületében írták alá kedden azt az együttműködési megállapodást, amely a centrum iskolái és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közötti kapcsolatot indítja el, illetve fűzi a már korábban kialakult szálakat még szorosabbra. 

Az eseményen Gembiczki Ferenc, az NMSzC kancellárja kifejtette, hogy az egyetem a közelmúltban négy szakképzési centrummal és négy tankerülettel lépett partnerségre, azonban az ő intézményük akkor nem tudott jelen lenni. Hozzátette: ez a kezdeményezés remek lehetőséget nyújt arra a végzős diákjaik számára, hogy megismerjék a közelben található felsőoktatási intézményeket. 

Az egyetem részéről Sárik Zoltán, a MATE Gödöllői Campusának főigazgatója vett részt a rendezvényen. Mint kifejtette: két éve indult az ország agrárfókuszú felsőoktatási intézményeinek egy egyetemmé történő integrációja, amelynek eredményeképp létrejött a MATE. Jelenleg öt campusukon 15 ezer hallgató tanul. 

 Gödöllőn elsősorban mezőgazdasági gépészeti és informatikai képzések közül választhatnak
Fotós: Für Henrik / Forrás: Nool.hu

– Az egyetem nevét hallva a legtöbben arra asszociálnak, hogy csak agrár képzések állnak a fókuszunkban. A palettánk azonban ennél sokkal színesebb, hiszen az agár- és élelmiszer-tudomány mellett műszaki, informatikai, környezetvédelmi és természettudományi, valamint gazdaság- és társadalomtudományi képzéseket is kínálunk az érdeklődő diákoknak. Éppen emiatt azt gondolom, hogy akár Gödöllőn, akár az egyetem többi campusán a hallgatók mindenképpen megtalálják azt, ami őket érdekli – hangsúlyozta Sárik Zoltán, aki emellett azt is aláhúzta, hogy az agrár- és az élelmiszer-tudományágak összetettebbek, mint azt sokan gondolnák. Hiszen azok egyebek mellett magas hozzáadott értékkel rendelkező, új innovációval működő művelési ágai a magyar gazdaságnak.

A Gödöllői Campus főigazgatója azt is hozzáfűzte, hogy habár elsősorban agrárfókuszú gépészeket és informatikai szakembereket képeznek, de ennek ellenére a műszaki területen minden, az agráriumon kívüli irány is nyitva áll az egyetem hallgatói előtt. 

– Az egyetemünk a tanke­rületek mellett azért is a szakképzési centrumok felé is nyitott, hiszen a tanulók új rendszer szerint felvételiznek 2023-ban, majd az eljárás tovább változik 2024-ben. Véleményem szerint a módosításoknak köszönhetően egyszerűbb lesz bekerülni a felsőoktatásba. Ez az esetünkben azt jelenti, hogy emelt szintű érettségi vizsga nélkül, azaz középszintű érettségivel is felvételt nyerhetnek a tanulók a képzéseink legjavára és lediplomázhatnak, miután a szakképzési centrum valamelyik technikumában megszerezték szakmájukat – fejtette ki Sárik Zoltán, aki ezután azt is elárulta, hogy a kedden aláírt együttműködési megállapodásba a NMSzC és a felsőoktatás közötti kapcsolódási pontokat foglalták bele. Az első ilyen például a pályaorientáció és a pályaválasztás témaköre. 

Baranyi Zoltán, az NMSzC főigazgatója az együttműködési felületekkel kapcsolatban kifejtette, hogy azok közül több már korábban is fennállt, hiszen a szakképzési centrum iskoláiból sok diák folytatta már eddig is tanulmányait, akár a Gödöllői, akár a Gyöngyösi Campuson. 

– Úgy gondolom, hogy ez az együttműködési megállapodás remek lehetőséget kínál a diákjainknak, illetve a nyílt napok látogatása egy hibátlan program ahhoz, hogy az egyetem szakmai foglalkozásait, előadásait látva élőben megtapasztalják, hogy milyen is az egyetemi élet – közölte Baranyi Zoltán. 

Ezután az NMSzC főigazgatója ellátta kézjegyével a dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora által már korábban aláírt megállapodást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában