Közélet

2022.12.14. 20:01

Ismét emelkedik a gyermekétkeztetés térítési díja Salgótarjánban

A gyermekétkeztetési térítési díj emelésével, a Fáy András körúti élelmiszerbolt bezárásával és egy zagyvapálfalvai háziorvosi körzet betöltésével kapcsolatos napirendi pont is a salgótarjáni közgyűlés elé került szerdán délelőtt. A testület mintegy húsz napirendi pontot tárgyalt és fogadott el az igazgatási szünet előtti utolsó rendes ülésén.

Kéri István

A gyermekétkeztetési térítési díj emelésével, a Fáy András körúti élelmiszerbolt bezárásával és egy zagyvapálfalvai háziorvosi körzet betöltésével kapcsolatos napirendi pont is a salgótarjáni közgyűlés elé került szerdán délelőtt. A testület mintegy húsz napirendi pontot tárgyalt és fogadott el az igazgatási szünet előtti utolsó rendes ülésén.

Módosították a költségvetést

A testület elé került a város idei költségvetésének aktualitások szerinti módosítása. Az előterjesztés szerint az önkormányzathoz 3 milliárd 300 forint helyett attól 450 millió forinttal több működési támogatás folyik be idén, meghatározórészt az államkasszából. A helyi adókból 2,5 milliárd forint körüli nagyságrenden a vártnál bő 100 millió forinttal kevesebb érkezik majd be, az intézmények működési bevétele viszont a kalkulált 817 millió forinttól immáron 200 millió forinttal magasabb tétel lesz. Az energiaárak emelkedése miatt a közvilágításra fordítandó összeget 80 millió forinttal emeli az önkormányzat, így összességében csak ez a tétel 361 millió forintra rúg majd a várakozások szerint.

Ismét emelkedik a gyermekétkeztetés térítési díja Salgótarjánban, az intézmények felé ilyen díjat fizető szülők 25 százalékos drágulással találkoznak majd január elsejétől. Amint az az ülésen elhangzott: a feladatot ellátó Szakácstündér Kft. jelzése alapján a jelenlegi díjak messze nem fedezik az ellátás biztosításának költségeit. Ez rövid időn belül a második emelés lesz: szeptember elsejével 20 százalékkal növekedtek ezek a térítési díjak. Fekete Zsolt polgármester ugyanakkor hangsúlyozta: a szolgáltató azt jelezte, hogy ezen emelést követően a jövő év során már nem fog újabb árkorrekciót kérni.

A képviselők jóváhagyták az Uni-Coop Zrt. által kezdeményezett ingatlan-bérleti szerződés felmondását, így a Fáy András körúti élelmiszerüzletnek otthont adó helyiségből év végével kivonul az üzletlánc. Mint az az ülésen elhangzott: a városvezetés próbált engedményeket tenni a bolt ott tartása érdekben, de a vállalkozás eltökélt volt a számukra rentábilisan nem működtethető üzlet bezárásában.

Érkező állandó orvos, hamarosan távozó óvodai vezető

Szó esett a 12-es számú felnőtt háziorvosi körzet betöltéséről, itt január elsejétől dr. Al-Maqdashi Ahmed Obad Ahmed már állandó orvosként lesz jelen. A háziorvos benyújtotta kérelmét a legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi körzetet betöltő orvosok letelepedésének támogatására kiírt állami pályázatra, míg az önkormányzattól – valamennyi további, vállalkozásban ellátott körzethez hasonlóan – havi 30 ezer forint támogatást kap majd a körzet működtetéséhez.

A képviselők elfogadták a nyugdíjba vonulni szándékozó Andóné Angyal Mária, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde vezetője felmentési kérelmét. A köztiszteletnek örvendő szakember 1979-ben kezdte meg óvodapedagógusi pályáját a városban, a 2000-es évek elején ő dolgozta ki a ma is működő, összevont szervezet alapdokumentumait, majd 2004-től az intézményrendszer vezetőjévé választották. Jövő évi távozása okán várhatóan a közgyűlés következő ülésén hagyja majd jóvá a testület a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde új vezetőjének kiválasztására irányuló pályázat kiírását.

Év végi gondolatok

Fenyvesi Gábor, a Fidesz-KDNP frakció nevében áldott, békés karácsonyt kívánt a város minden lakójának. Úgy fogalmazott: sok szempontból nehéz időket élünk, ezért a városlakóktól kölcsönös odafigyelést kért egymás irányába. Hangsúlyozta: az ilyen odafigyelés „ebben a helyzetben életet is menthet”. Bízzunk egy boldog, sikeres új esztendőben – tette hozzá Fenyvesi Gábor.

Fekete Zsolt zárszavában a városlakók ünnepi köszöntése mellett megköszönte az önkormányzati intézmények és cégek vezetőinek azt a visszafogott gazdálkodást, amire a körülmények kényszerítettek mindenkit ebben az évben. Életbe léptek azok az intézkedések, melyekkel bár önerőből nem tudja áthidalni a város a gazdasági válságot, de a több esetben fájdalmas döntések csökkentik a kiadásokat – hangsúlyozta a polgármester. Azt is hozzátette: teljes mértékben még nem tudják, hogy az utolsó negyedév „mibe került a városnak” a közvilágítás vagy a távhő tekintetében. Fekete Zsolt szerint a körülményektől függetlenül is színvonalas és méltó volt a város jubileumi, centenáriumi évének kulturális programkínálata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában