Előadás

2022.12.15. 21:04

Hogyan kezdjük kutatni őseinket? – a nógrádi családfakutató elárulta a titkát

A Digitális Jólét Program keretében Zagyvai Noémi nógrádi családfakutató különleges előadást tartott nemrégiben Nagyorosziban. Egy régi fényképen felismeri a legközelebbi családtagokat, de sokszor bukkan ismeretlen hozzátartozókra? A családi történetek, amelyekről azt hisszük, örökre fennmaradnak, egy-két generáció alatt kikophatnak.

Ember-Lukács Zsófia

Zagyvai Noémi családfakutató tartott előadást a településen

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Az eseményről Pásztor Ildikó, a Digitális Jólét Program területi vezetője számolt be portálunknak. Elmondta, hogy Zagyvai Noémi 17 éve foglalkozik családfakutatással, de már gyerekkorától érdeklődött a család gyökerei iránt. Motivációinak konkrét okai voltak, felmenői vitézi és nemesi családok. Tapasztalatait autodidakta módon szerezte, a jártasságot kitartással érte el, amellyel elvarázsolta a hallgatóságot Nagyorosziban. 

Mint mondta: a felmenőink megismerése felé vezető út általában a családfa „felállításával” kezdődik. Ez ügyben fordulhatunk fizetős ügyfélként különféle vállalkozásokhoz, de magunk is kutathatunk a születési és halotti anyakönyvek rengetegében. 

Zagyvai Noémi kiemelte: első lépésként össze kell szedni minden adatot, ami a tulajdonunkban van. Fontos megkérdezni az élő rokonokat, szomszédokat, ismerősöket, és fel lehet keresni a helyi anyakönyvvezetőt, egyházat, esetleg a temetőben is érdemes egy sétát tenni. 

– Ma már számtalan irat, elérhetőség fent van az interneten is, így online tájékozódhatunk a hiteles forrás meggyőződése után. A legfontosabb támpontok az anyakönyvi kivonatok, házassági levelek vagy halotti bizonyítványok, valamint a Magyar Országos Levéltár mikrofilmjei. Tulajdonképpen csak egy adag elszántság, rengeteg türelem és nyitottság kell a folyamat teljesítéséhez – hangsúlyozta Zagyvai Noémi. 

Ismertette: nem tudhatjuk, mit találunk, lehet, hogy akadnak olyan meglepetések, történetek, amikre nem leszünk büszkék, sőt kimondottan fájóak. 

– Ám ezektől vagyunk emberek, a családunkat, az őseinket a hibáikkal együtt kell szeretnünk és elfogadnunk. Most a karácsonyi időszak is remek alkalom arra, hogy a családdal régi fotók között kutakodva megismerjük elődeink életét – zárta gondolatait az előadó. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában