Beruházások

2022.12.01. 13:55

Hatszázmillió forintból létesülhet új főzőkonyha Nézsán, utak is megújulnak

Nézsa önkormányzata a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz három kiírásán is sikeresen szerepelt az elmúlt napokban. Ennek köszönhetően egy új ötszáz adagos főzőkonyhát létesíthetnek, valamint megújulhat egy belterületi út felújítása is a községben. Emellett több beruházás is befejeződött az elmúlt időszakban a településen.

Lászlók Judit

Nézsán igyekeznek kihasználni a pályázati lehetőségeket. Styevó Gábor polgármester a beruházásokról adott tájékoztatást

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A községben néhány éve a Nemzetgazdasági Minisztérium kiírásán elnyert 22 millió forintból újították fel a Csodakert Óvoda épületében lévő főzőkonyhát. A beruházás napi szinten közel háromszáz ember, többek között az iskolások, az óvodások és a szociálisan jogosultak étkeztetését biztosítja. Az elmúlt években azonban jelentősen megnövekedett az intézményekbe járó gyerekek létszáma. Az iskolába jelenleg több mint 180 gyermek jár. A helyiek mellett a környező településekről is érkeznek tanulók az intézménybe. A bölcsőde és az óvoda szintén a maximális létszámmal működik. Ezért az óvodában szükségessé vált egy újabb csoportszoba kialakítása, valamint az ott működő főzőkonyha másik épületbe való költöztetése, bővítése.

– Ezért az önkormányzatunk pályázatot nyújtott be, hogy az óvodának és a bölcsődének otthont adó épületben lévő főzőkonyha helyén egy új 20 fős csoportszobát, valamint az ehhez és az óvoda működéséhez szükséges egyéb kiszolgálóhelyiségeket alakíthassunk ki. A projekt megvalósításához a TOP Plusz programban még a nyáron sikerült elnyernünk közel 60 millió forintot – mondta el portálunknak Styevó Gábor. – Emellett pályáztunk arra is, hogy a falu központjában lévő Reviczky-kastély kiszolgáló épületegyüttesének a kultúrházhoz kapcsolódó részében, azaz a műemlékvédelem alatt álló úgynevezett Magtár épületében kialakítsunk egy új ötszáz fő étkeztetésére alkalmas főzőkonyhát az iskolai étkezővel együtt. Ehhez a TOP Plusz Helyi gazdaságfejlesztés című kiírásán szintén sikerült elnyernünk több mint 596 millió forintot.

A polgármester kifejtette, hogy az új főzőkonyha épülete teljeskörűen megújul. Egyebek mellett az akadálymentesítés céljából terveik között szerepel egy parkoló, és egy egy tonna teherbírású személyi lift kiépítése is. Továbbá napelemrendszereket is telepítenek az ingatlanra, illetve új konyhatechnológiai eszközöket is beszereznek.

– Ezenkívül a TOP Plusz Belterületi utak fejlesztésére című felhívásán 35,3 millió forint támogatásban részesült az önkormányzatunk. Ennek köszönhetően végre teljesen korszerűsíthetjük a nagyon rossz állapotban lévő Árpád utat. Továbbá szintén a napokban a Belügyminisztérium jóvoltából rendkívüli önkormányzati támogatást is kaptunk 1,1 millió forint értékben, amelyet az önkormányzat működésére fordítunk – fogalmazott Styevó Gábor.

A polgármester végül kitért arra is, hogy Nézsa az elmúlt években nagyon sokat fejlődött, aminek köszönhetően folyamatosan növekszik a település lakossága is. Az újabb támogatások által pedig még tovább erősödik majd a falu lakosságának a megtartóereje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában