Egészség

2022.12.09. 06:50

Figyeljünk oda kutyáink vitaminpótlására! – itt vannak a nógrádi állatorvos tanácsai

Ahogyan az emberek, úgy az állatok szervezetének is szüksége van a vitaminokra és az ásványi anyagokra, különösen a téli hónapokban. Dr. Manga Mátyás nógrádi állatorvos megosztott néhány kulcsfontosságú információt a témával kapcsolatban.

Gubányi Patrik

A hideg időjárás beköszöntével még több hangsúlyt kell fektetni az etetésre

Forrás: Nool | Archív fotó

Fotó: Hüvösi Csaba

A tél beköszöntével nem csak a saját, de kis kedvenceink vitaminpótlására is nagyobb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ennek hiánya különböző betegségeket és lelki zavarokat okozhat. 

– Minden étkezésnél oda kell figyelni a kalóriadús etetésre a kutyáinknál, de a hideg időjárás beköszöntével még több hangsúlyt kell erre fektetni. Kutyatápok vásárlásánál érdemes megfigyelni a csomagoláson található összetevőket, például, hogy mennyi fehérje, zsiradék van benne, milyen vitaminokat tartalmaz – ismertette a szakember. 

Hozzátette: a legfontosabb a B-vitamin nagy mértékű beviteléről gondoskodni a négylábúaknál, különös tekintettel a B12-vitaminról. 

– A kutyák egyik érdekes, sokak számára gusztustalan étkezési szokása, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztanak ürüléket – szaknyelven ezt nevezik koprofágiának –, erre egyébként a vadonban élő rokonaik is hajlamosak. Ennek okai szerteágazók lehetnek, de a legfőbb az éhezés, bizonyos emésztéshez szükséges enzimekhez való hozzájutás, a lelki zavarok, valamint a B-vitamincsoport nagyfokú hiánya – fejtette dr. Manga Mátyás.

Az állatorvos azt tanácsolta: a megelőzéshez törekedni kell a kiegyensúlyozott táplálásra és a harmonikus magatartásra a kutyákkal. Kapható többfajta koprofágiát megelőző vagy megszüntető táplálékkiegészítő is. 

Hangsúlyozta: fontos a mértékletesség, a túlzott vitaminpótlás is káros lehet, mely csontosodási zavarokat, húgykőképződést és egyéb egészségügyi problémákat idézhet elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában