Nagyböjt

2018.03.04. 11:22

Hogyan „élhetjük túl” a böjtölést?

A Salgótarjánban előadás tartó bükki füvesembertől, Szabó Gyuri bácsitól kértünk tanácsot a témában.

S. Cs. E.

Éppen a húsvét előtti időszakot éljük. Ebben a negyven napig tartó periódusban a lelki megtisztulás mellett a test karbantartása, méregtelenítése is nagy hangsúlyt kap. Újabban a böjt „divattá”, az egészséges életmód elengedhetetlen részévé vált. Ezekben a hetekben megtisztítjuk a szervezetet a különböző panaszoktól. A tavaszi fáradtság, a kimerültség, a reuma, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és az allergiás betegségek esetében segítenek a gyógynövények. Szabó Gyuri bácsi ezekben a hetekben a hathetes, azaz majdnem negyvennapos tisztítókúrát javasolja, ahol csalánlevél- és diófalevél-tea fogyasztása ajánlott felváltva, reggel, éhgyomorra.

– A csalánlevél a legjobb vértisztító gyógynövény, vastartalma segít a vérképzésben. A diófalevél-tea fogyasztása különösen ajánlott a hosszan tartó gyógyszeres, antibiotikumos kúrák után – mondta a szakember. – Legfontosabb méregtelenítő szerveink a máj és a vese. Ezek helyes működése elengedhetetlen feltétele a teljes méregtelenítésnek. A máj segítésére igyanak meg hetente egy csésze aranyvesszőfű-teát valamelyik étkezés előtt. A böjt idején kívül is végezhetnek időnként egy májtisztító kúrát az aranyvesszős teakeverékkel: az első héten mindennap, a második héten minden másnap, a harmadik héten minden harmadnap igyanak meg egy csészével belőle éhgyomorra. Ez a módszer epehólyag-gyulladás esetén is hatásos.

Mint megtudtuk, szintén kiváló hatású a mezei katáng teája. Egy adag teafüvet főzzünk két-három percig, majd hagyjuk állni 15 percig, utána le lehet szűrni és meginni. Jó béltisztító a gyújtoványfű teája is, amelynek enyhe has­hajtó hatása is van. Este tanácsos meginni.

A vese elégtelen működése számos betegséget provokálhat, többek között ízületi bántalmakat, idült vesegyulladást és vesekövet okozhat. Tisztítását elvégezhetjük mezei zsurló­val. Napi egy csészével hat hétig fogyaszthatjuk. Segítségével akár a vesehomoktól, kisebb vesekőtől is megszabadulhatnak. Ha nagyobb a kő, érdemes a nyírfalevél teá­ját kipróbálni: kúraszerűen napi egy-három csésze elfogyasztása javallott. A húgyhólyag és a húgyutak tisztítására, vízhajtásra a bükki füvesember a csalánlevélteát ajánlja. A negyvennapos böjt alatt sok folyadékot igyunk. A szakember jóízű teákat ajánl erre az időszakra, amelyeket napközben víz helyett ihatunk. Ilyenek az apróbojtorján, a borsmenta, a citromfű, a kakukkfű, a szurokfű és a fürtös menta. Akár keverhetjük őket, mézet is adhatunk hozzá, csak arra kell ügyelni, hogy langyos legyen a tea.

Fotónk illusztráció (pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában