Évértékelő

2022.12.30. 10:23

Balla Mihály: "Bár nehéz év volt, Nyugat-Nógrádot idén a fejlődés jellemezte"

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselőjét kérdeztük a 2022-es esztendőről. A honatya szerint az orosz-ukrán háború súlyos következményei miatt nehéz éven vagyunk túl, de a kormány idén is a támogatásáról biztosította Nógrád megyét.

Lászlók Judit

– Úgy gondolom, hogy 2022 az elmúlt évtizedek legnehezebb éve volt, hiszen egy háború kezdődött a szomszédunkban, Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ez biztonsági szempontból érzékenyen érintette Magyarországot, illetve elindult egy menekülthullám Ukrajnából, a magyarok pedig nagy odafigyeléssel próbáltak segíteni a hazánkba érkező bajbajutottakon. Nyugat-Nógrád is példaértékű módon összefogott. A háborút követő időszakban a gazdasági és energetikai szempontból elhibázott Brüsszeli szankciók miatt nyáron jelentősen megemelkedtek az energiaárak, mely nagy terhet rótt mindnyájunkra – kezdte értékelőjét Balla Mihály.

Hozzátette: szerencsére a háború árnyékában is tud beszélni sikerekről, bár nagyon nehéz döntéseket kellett meghozni az elmúlt időszakban. 

– Tavaly 7,1 százalékos gazdasági növekedést értünk el, visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat, valamint az elmúlt években különböző családtámogatásokat vezettünk be. Ezen eredményeket tekintve pedig a lakosság részéről idén áprilisban újra megkaptuk a bizalmat és a Fidesz-KDNP koalíció ismét kétharmados többséget szerzett a parlamentben. Nyugat-Nógrádban is megtapasztaltuk ezt a támogatást, hiszen hetedik alkalommal bíztak meg az itt élők azzal, hogy képviseljem az érdekeiket – emelte ki a honatya.

Hangsúlyozta: Nyugat-Nógrádot tekintve szeretném elérni, hogy az itt élők a lehető legkevésbé szenvedjék meg a válságos időszakot. Ugyanakkor bízik abban, hogy a településeken 2023-ban is olyan fejlesztéseket adhatnak át, amelyek élhetőbbé teszik a mindennapokat. Egyebek mellett ilyen beruházás lesz Balassagyarmaton a Zöldcsiga projekt és az új kézilabdacsarnok, míg Rétságon és Szécsényben a tanuszoda.

– Emellett folytatódtak és beértek azok a beruházások is, melyeket térségünk elnyert a Magyar Falu Program (MFP) vagy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban (TOP Plusz). Utóbbi programban helyi szinten a projektek nagy részéről már született döntés, így sok településünk kezdhet bele újabb fejlesztésekbe a következő időszakban. Zajlanak azoknak a beruházásoknak is a munkálatai, amelyekről tavaly vagy idén született döntés. A TOP Plusz és az MFP a jövő évben is folytatódni fog, azonban több európai uniós támogatási formáról zajlik vita az Európai Bizottság és Magyarország között. Ezek közé tartozik a koronavírus által okozott károk enyhítésére szolgáló, valamint a TOP Plusz programok finanszírozását magába foglaló támogatás. Ami már biztos, hogy az Európai Unió elfogadta Magyarország agrárpolitikáját, így ezzel kapcsolatban elindultak a pénzügyi folyósítások és folyamatosak a felhívások a magyar termelők, vállalkozók számára – mondta Balla Mihály.

Hozzátette: mindez azért fontos, mert az elmúlt időszak megmutatta, ha a magyar mezőgazdaság jól működik, akkor az ország ellátása biztosított. 

–Nyugat-Nógrádban a helyi közösségek is sokat tesznek azért, hogy fejlődni tudjanak, illetve a közösségi élet is erős és aktív volt ezen a nyáron, hiszen megtarthattuk a különböző rendezvényeket, a falunapi vigasságokat és a fesztiválokat egyaránt. A következő időszakban a kormány várhatóan dönt majd arról, hogy az önkormányzatok valamilyen kiegészítő támogatást kapjanak a különböző alapellátások energiaigényes területeit érintően. Ezáltal a települések tudják majd enyhíteni az energiaválság káros hatásait. A kormány eltökélt abban, hogy segítse az embereket – húzta alá az országgyűlési képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában