Lelkisegély

2022.11.18. 16:55

Veszteség, gyász – erről szólt a tarjáni konferencia, amelyen elismeréseket is átadtak

Veszteségek, gyászfolyamat és mindezek feldolgozása, valamint az ahhoz nyújtható segítség volt annak a szakmai konferenciának a célja, amelynek a Nógrád Megyei Civil Központ adott otthont pénteken a megyeszékhelyen. A programra az ország számos pontjáról érkeztek szakemberek, akiknek munkájára a szürke téli napokon a szokásosnál is nagyobb szükség van.

Gulyás Edina

A regionális szakmai konferenciára az ország számos pontjáról érkeztek érdeklődők

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

„Veszteségeink és a gyászfolyamat” címmel tartott regionális szakmai konferenciát pénteken a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége és a Halló Mentálhigiénés Egyesület, amelyet Fekete Zsolt, a város polgármestere nyitott meg. 

– A mai világban nagy szükség van az önök önkéntes munkájára. Különösen igaz volt ez a koronavírus-járvány idején, és most, a szomszédunkban zajló háború miatt is – hangsúlyozta Fekete Zsolt. – Nagy tisztelet jár a szervező egyesületekben dolgozó önkénteseknek azért, hogy a saját problémáik mellett mások nehézségeit is kezelik, lelki segítséget nyújtanak az elesetteknek. Itt Salgótarjánban is sokan vannak, akik mögött nem áll támogató környezet, nincsen családjuk, akikre számíthatnak. Ebben az esetben önök igyekeznek a segítségükre sietni. Önzetlenül, láthatatlanul, a telefonvonal túlsó végén teszik a dolgukat. 

Mint mondta: a rezsiköltségek emelkedése miatt az önkormányzat fűtött közösségi tereket szeretne nyitni a városban. Így azok, akik spórolni szeretnének ott tölthetik a napjukat, és amellett, hogy több marad a helyiek pénztárcájába, társaságban is lehetnek. 

Lelkisegély, gyász, veszteségek konferencia Salgótarjánban 2022.11.18.
Dudás Erika a telefonos segítségnyújtásokhoz kapcsolódóan beszélt
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke kifejtette: a szakmai konferencia előadói olyan témákat boncolgatnak, amelyek a telefonos segítségnyújtások alkalmával is gyakoriak. A különböző veszteségek megélését, a gyászfolyamatokat és azok feldolgozását helyezik a középpontba. 

– Az országos szövetség 26 szolgálata közül az egyik Salgótarjánban működik, a nógrádi megyeszékhelyen 33 éve folytatjuk ezt a segítő tevékenységet – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve: – Ki kell emelni, hogy heti 90 órában, a nem könnyű nyolcvanas vonalon pedig ötvennégy órában teljesítjük ezt a szolgálatot. Szintén fontos megemlíteni a határon túli kapcsolatokat. Salgótarjáni szolgálatunknak már évek óta komoly kapcsolata van a képzések területén a dunaszerdahelyi stábbal.

Várkonyi László, az Észak-magyarországi régió vezetője arról beszélt, hogy rendkívül hasznosak a szakmai találkozók, amelyeknek a szürke novemberi időben, a gyász napjait követően különös aktualitása van. 

– Emlékezzünk az elhunytra, de nagyon fontos azok segítése is, akik itt maradtak. Ehhez minden szakmai tudással fel kell vértezni magunkat – fogalmazott a régióvezető. 

Lelkisegély, gyász, veszteségek konferencia Salgótarjánban 2022.11.18.
Elismeréseket is átadtak a konferencia keretében
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A konferencia keretében két salgótarjáni és egy hatvani önkéntes kiemelkedő szakmai munkáját ismerték el, és elhunyt kollégájukra is emlékeztek a résztvevők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában