Bor és szőlő

2022.11.12. 15:20

Valódi tokaji hangulat uralkodik az építőipari szakember varsányi házában

Osztrolovszki Zsolt valójában az építőiparban dolgozik, ám szabadidejének nagy részét a bornak és a szőlőnek szenteli. Fontos törekvése, hogy a jó minőségű borok kulturált fogyasztását hirdesse.

Szenográdi Ferenc

Valamikor régen itt a faluban is sokan foglalkoztak a borászattal

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

Aki belép Osztrolovszki Zsolt házába, szinte azonnal Tokajban vagy Badacsonyban érezheti magát. Sorban egymás mellett álló acéltartályokban, redukciós eljárással készülnek a borai. A borosgazda úgy véli, ez az eljárást a legjobb módszer ahhoz, hogy valóban ízletes nedű váljék a szőlőből. A helyiség másik oldalán vörösborok érlelődnek üvegekben, középen pedig egy hosszú asztal, ahol helyet foglalhatnak a vendégei. 

– Ezt a helyiséget azért hoztam létre, hogy megfelelő helyen tudjam elkészíteni a borokat, hiszen ennek igazán meg kell adni a módját – mondja mosolyogva Osztrolovszki Zsolt, aki szülőfalujában szőlészkedik egy kisebb területen. Tudvalevő, hogy Varsány napjainkban nem tartozik a kimondott szőlőtermelő települések közé. Ám valamikor a XIX század végén, a XX. század elején a faluban is sokan foglalkoztak a borászattal, de a filoxérajárvány tönkretette az akkori ültetvényeket. 

szőlő, szüret
A bor alapanyagául szolgáló idei szőlőtermést megviselte a nyári aszály (borítóképünk egy másik Nógrád megyei helyszínen készült)
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Zsoltnak a Mátra déli lábánál, a szőlő hazájában két helyen is van szőlője. Mindezek mellé vásárolja is a gyümölcsöt. Ennek megfelelően többféle borfajtát is előállít. Borházának kihasználtsága 60 százalékos, ami azt jelenti, hogy évente 70-80 mázsa szőlőt dolgoznak fel. 

Osztrolovszki Zsolt valójában az építőiparban dolgozik, így felmerül a kérdés, mikor jut ideje arra, hogy a borászattal foglalkozzon? 

– Mindenkinek arra van ideje, amit a munkája mellett örömmel végez. Számomra ez a tevékenység a borászat – fogalmazott. 
Borházát nemcsak a faluban, a megyében is jól ismerik. Baráti társaságok látogatják, akik poharazás közben kikapcsolódnak, beszélgetnek, kicserélik gondolataikat. Ennek egyik eredménye, hogy Varsányban megalakították a Borbarátok Közösségét, amelynek Zsolt lett az ügyvezetője. 

Szeretnék, hogy minél többen, minél jobb borokat készítsenek

– Több mint tíz éve létezünk, célunk egyfelől, hogy néha összejöjjünk egy kis borozgatásra, beszélgessünk, kellemesen töltsük az időt. Másfelől szeretnénk segítséget nyújtani a helyieknek, tanácsot adni, hogy hogyan készítsék a bort. Elmondhatom, az elmúlt tíz évben nagyot fejlődött a borászat a faluban. Minden évben megrendezzük a nedűk versenyét. Korábban elég kezdetleges borokat kellett kóstolnunk, azonban ma már igazán jó minőségű borok kerülnek elénk – vélekedett a borász, aki arra is kitért, hogy 30 tagú közösségük karitatív tevékenységet is végez, segítik a falu oktatási intézményeit. Mindezek mellett céljaik között szerepel a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. 
– Azt üzenem a borkészítőknek, törekedjenek arra, hogy minden munkafázist a megfelelő időben végezzenek el, és ne használjanak adalékanyagot, például cukrot, mert az nagymértékben rontja a bor minőségét. Csak jó bort érdemes készíteni – mondta végezetül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában