Évforduló

2022.11.11. 10:39

Megemlékeztek a győzelemről: 339 éve szabadították fel Szécsényt a törökök uralma alól

Szécsény 1683. november 10-én szabadult fel a törökök uralma alól. Erre a jeles évfordulóra emlékeztek csütörtök késő délután a felszabadító Sobieski János király emléktáblájánál.

L.J.

Megemlékeztek a 339 évvel ezelőtti győzelemről

Forrás: Nool

Fotó: L .J.

Az előzetes tervek szerint a megemlékezésen Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója is részt vett volna, azonban nemzeti ünnepükkel –a Lengyel Függetlenség napjával – kapcsolatos hivatalos teendői miatt kénytelen volt lemondani az eseményt. Az alkalomra írt köszöntőjét dr. Limbacher Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kubinyi Ferenc Múzeumának igazgatója tolmácsolta a jelenlévőknek. 

– Rendkívül büszkeséggel tölt el, hogy eme fontos és örömteli esemény az egyik legvitézebb királyunk Sobieski III. János nevéhez fűződik. Bízom abban, hogy a közeljövőben több lehetőség nyílik arra, hogy ellátogassak a gyönyörű városukba. Alig várom, hogy személyesen is tolmácsolhassam Önöknek őszinte elismerésemet és hálámat, amiért oly gondosan ápolják mindazokat a meghatározó, létfontosságú értékeket, amelyekre a magyar lengyel barátság épül – állt a levélben.

Nagy pusztítást hagytak maguk mögött

Ezt követően dr. Limbacher Gábor méltatta a 339 évvel ezelőtti napot és megosztotta a jelenlévőkkel a város felszabadításának történetét. 

– 1683. október 9-én a Párkányi csata Esztergom felszabadulásához is vezetett. Ezzel elkezdődött a török uralom felszámolása hazánkban. Sobieski hadai október 31-én hagyták el Párkányt és nagy pusztításokat okozva haladtak az Ipoly völgyén keresztül. Itt a legjelentősebb török erősség Szécsény volt – mondta dr. Limbacher Gábor. 

Hozzátette: – Sobieski hadai két nap ostrommal vették be Szécsényt. Sobieski a gyors győzelmet Isten kegyelmének és művének tartotta. Aztán november 14-én a ferences templomot újból felszentelték, az ünnepélyes hálaadó szentmisén pedig maga a király is részt vett.

Az ünnepi beszéd után a jelenlévők elhelyezhették a megemlékezés virágait az emléktáblánál. A résztvevők átvonultak a Forgách-Lipthay Kastélymúzeum dísztermébe, ahol a város felszabadulásáért, a lengyel- magyar barátság, valamint Szent Márton ünnepének keretében rendeztek ünnepséget. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, majd meghallgathatták Kodály Zoltán születésének 140., halálának 55. évfordulója alkalmából összeállított koncertet is. A rendezvényen közreműködött a Vissi d’Arte Művészeti Együttes, az Erkel Ferenc Vegyeskar Bel Canto Kamarakórusa, valamint Chomát Dalibor, Szalay Demeter Mózes, Pásztor Nelli és Franka Beáta zongoristák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában