Gazdaság

2022.11.25. 12:35

Nyolcmilliárdos támogatást kapott a megye fejlesztésekre + videó

Több mint nyolcmilliárd forint támogatást kapnak szűkebb hazánk önkormányzatai, amelyeknek összegét épületek energetikai korszerűsítésekre, a belterületi utak, az egészségügyi és a szociális infrastruktúra fejlesztésére, valamint a helyi gazdaság fellendítésére fordíthatnak.

Újabb TOP Plusz támogatási források érkeznek Nógrád a közeljövőben, erről tartott ma sajtótájékoztatót Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke.

Mint mondta, ezúttal mintegy 8 milliárd 22 millió forintot kapnak az önkormányzatok. Szűkebb hazánkba egyébként összesen 71,66 milliárd forint érkezik, amelyről már korábban kétszer is beszámolt az elnök, idén áprilisban 12,63 milliárd, augusztusban pedig 10,66 milliárd forint odaítéléséről.

– Nyerteseket hirdethetünk belterületi utak, a helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése, valamint épületek energetikai fejlesztése és helyi gazdaságfejlesztés konstrukciókhoz kapcsolódóan – közölte az elnök.

Hozzátette: 85 pályázat nyert támogatást belterületi utak fejlesztésére 3 milliárd 739 millió forint értékben. Így például Pásztó, Szendehely, Bátonyterenye, Rétság mellett még számos más település is.

Ezen túlmenően további 19 nyertes pályázatnak örülhetnek az önkormányzatok 1 milliárd 419 forint értékben, amelyet a helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztésére fordíthatnak. Erre támogatást kapott többek között Szécsény, Szurdokpüspöki, Kazár, Nagybárkány is.

Skuczi Nándor azt is elárulta, hogy az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére 17 pályázó nyert támogatást 1 milliárd 498 millió forint értékben. Támogatásban részesült más települések mellett Dejtár, Legénd, Őrhalom, Nagylóc, Nógrádszakál, Patak, Nagyoroszi és Karancskeszi is.

Az elnök kifejtette: a helyi gazdaságfejlesztés című kiíráson négy önkormányzat kapott jelentős támogatást. Szurdokpüspöki, Nézsa, Bátonyterenye és Bercel összesen 1 milliárd 365 és fél millió forintot fordíthatnak ipari területek kialakítására.

– Építjük megyénket az itt élőknek, az ide költözőknek, a gyermekeinknek, az unokáinknak és mindenkinek, aki itt szeretne élni. Az a célunk, hogy a nógrádiak és gyermekeik boldoguljanak. Ehhez fontos, hogy legyenek munkahelyek, szeressék ezt a földet, amelyre büszkék vagyunk és, ahol jó élni. A komfortos környezet is elengedhetetlen, amelyhez ezek a beruházások is hozzájárulnak majd és azok a szolgáltatások is hozzáférhetőek legyenek, amelyek más vidéki településein már elérhetők – hangsúlyozta Skuczi Nándor.

A közgyűlés elnöke hozzátette: szeretné, hogy ne csak a legerdősültebb megyeként legyen híres szűkebb hazánk, hanem arról is, hogy Nógrád megye épül és szépül, az itt élők pedig boldogok és jól érzik magukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában