Vad

2022.11.08. 06:50

Négy évtizedes munkáját ismerték el a szécsényi vadásznak

Az Országos Magyar Vadászkamara arany oklevéllel ismerte el és köszönte meg Petrás László munkáját, amelyet a vadászokért és a vadászatért fejtett ki az elmúlt közel 40 évben.

Sz. F.

Aranyoklevelet vehetett át Petrás László

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

1984-ben kapott vadászati engedélyt, ekkor lett területi vadász. Azóta is folyamatosan vadászik és szervezi az ezzel kapcsolatos képzéseket. Gyermekkorában, szülőfalujában, Terényben az édesapja mellett segített az állatok téli etetésében, nyáron az ivóvíz kihelyezésében. Gyakran elkísérte édesapját egy-egy vadászatra. Azóta is elkötelezett a vadászat iránt, amely több területen megnyilvánul. Három évtizede tagja a Nógrád Megyei Vadászszövetség elnökségének, azóta is folyamatosan részt vesz a szövetség munkájában. 

Országos küldöttként bekapcsolódik a Vadászkamara érdekképviseleti tevékenységeibe. Szervezi, vezeti a vadászok és hivatásos vadászok képzését, amely Nógrád megyén kívül Észak-Magyarországra is kiterjed. Ahogy mondta, évente 200–250 személy végzi el a tanfolyamot. Emellett második ciklusban elnöke a szécsényi vadásztársaságnak. 

Sokan úgy gondolják, hogy a vadász fogja a fegyverét, kimegy vadászni, s ezzel ki is merül a tevékenysége. Petrás László elmondta, hogy ennél jóval sokrétűbb a munkájuk, a vadgazdálkodás, amely jogszabályi keretek között valósul meg. Télire etetést, nyáron vízellátását biztosítanak az állatok számára, vadbúvó helyeket létesítenek. Petrás László vadászattal és a vadgazdálkodással kapcsolatos tevékenységeit korábban is elismerték, megkapta a Nimród-díjat, és a Hubertus arany fokozatát. A mostani kitüntetést szintén nagy megtiszteltetésnek tartja.

Vadászni nem lehet bármikor
Vadászni nem lehet bármikor, jogszabályban határozzák meg. Csak vadászati idényben lehet lőni a vadakra, elő van írva, hogy az adott területen melyikből mennyit lehet elejteni. Naplóban kell regisztrálni, hogy mikor hová megy az illető vadászni. A lelőtt vad trófeája a vadász tulajdona, megtarthatja, viszont az állat húsát, kivéve annak belsőségeit, le kell adnia, esetleg megvásárolhatja. A leadott hús a vadásztársaság hűtőházába kerül, ahonnan rendszeresen elszállítják. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában