Gímek és dámok

2022.10.30. 15:20

Hazánk legnagyobb trófeaszemléjének adott otthont a szentkúti kegyhely + fotók

Magyarország egyik legnagyobb trófeaszemléjét láthatta a közönség a Mátraverebély-szentkúti kegyhelyen szombaton: a Kelet-Cserhát területén az ez évi főidényben elejtett gím- és dámbikák közül 262-t mutattak be a szakmai és az érdeklődő közönségnek. Szent Hubertusz napjához közeledve megtartották az erdészek és a vadászok zarándoklatát is.

Faragó Zoltán

A borongós időjárás ellenére sok érdeklődőt vonzott a rendezvény

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Kelet-Cserháti Trófeaszemlét az Ipoly Erdő Zrt. salgótarjáni és kelet cserháti erdészete, a bátonyterenyei székhelyű Csente Vadásztársaság és a házigazda nemzeti kegyhely ötödször rendezte meg idén. Családi napot is tartottak, kézműves termékek vásárával és kóstolójával, Szabó József pétervásárai vadászíró dedikálta a könyveit, az érdeklődők kipróbálhatták a lézeres lövészetet is. A borongós, ködszitálástól nedves időjárás ellenére is több százan érkeztek Szentkútra és nem csak szakmai közönség.

A megnyitón páter Orosz Lóránt, a nemzeti kegyhely köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy az erdészek és vadászok zarándoklatára zöldbe öltöztették Szűz Mária kegyszobrát is, a több mint húsz ruha között ez a szín is megtalálható. Kifejtette: Isten ajándékait ingyenesen kapjuk, a természet kincseit azonban nem fosztogatni kell, hanem gazdálkodni vele, ahogy a vadászok is teszik.  

Dr. Bagó József, Nógrád megye jegyzője köszöntőjében a színes ősz szépségére hívta fel a figyelmet és elismerését fejezte ki a vadászoknak az ez évi eredményekért.

Bajnai Csaba, az Ipoly Erdő Zrt. Kelet-Cserháti Erdészetének vezetője azzal kezdte: a területen gazdálkodó 23 jogosult közül 18 hozta el gím- és dámtrófeáit, összesen 262 darabot. Ezzel a szentkúti szemle az ország egyik legnagyobb, a főidény eredményeit bemutató rendezvényévé vált. A szemle alkalmat nyújt a szakmai tapasztalatcserére, a társaságok és az üzemi területek pedig megismerhetik egymás eredményeit is, tanulhatnak a bemutatott trófeákat megismerve. A gímszarvasállomány változásainak szemléltetésére az 1902-es vadgazdálkodási adatokkal vetette össze napjaink eredményeit.

– Százhúsz évvel ezelőtt a történelmi Magyarország területén 5202 gímszarvast lőttek, 2022-ben csak Nógrádban 4643 darabos a teríték. A történelmi vármegyében (Ami csaknem kétszer akkora volt, mint a mai Nógrád – a szerk.) 1902-ben csak 95 gímet ejtettek el. A hatalmas mennyiségi változás mellett a szakma gondoskodik arról, hogy a minőség is jó legyen.

Zám Zalán, a 202-es tájegység fővadásza köszönetet mondott a hivatásos vadászoknak munkájukért, a családjuknak pedig azért, mert elviselik a főidényben hosszúra nyúló távolléteiket. Kifejtette: az ez évi bőgés nehezen indult, ciklikusan zajlott az aszály miatt is. A trófeasúlyok a várakozások ellenére is a legtöbb területen jól alakultak.

Az erdészek és vadászok zarándoklatán a szentmisét Fazekas Márton csornai premontrei apát mutatta be, erre az alkalomra a felravatalozott dámbikát is a bazilikába vitték.

A rendezvény végén adták át a közönségszavazás alapján kiválasztott trófeák díjait is: az év selejt gím- és golyóérett dámbikáját a Varjúhegy Vadásztársaság területén ejtették el. A golyóérett dám- és a selejt gímbika a Cserepes Vadásztársaság területén került terítékre. Mindegyiket hazai vadász ejtette el.

A rendezvény zárásakor köszöntötték Juhász Tibort is, aki az 1980-as években a környéken a dámszarvas betelepítését irányította: a jelenlegi, kiváló állomány megalapozása az ő munkájának köszönhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában