Segítség

2022.11.29. 06:50

Mintegy harminc veszélybe került állatot mentettek idén a nógrádi tűzoltók

Kutyák, macskák, lovak, tehenek és őzek is kerülhetnek szorult helyzetbe időnként. Nógrád megye lánglovagjai akkor sem tétlenkednek, ha állatok megmentéséről van szó, idén is többször szükség volt a szakemberek segítségére.

N. O.

Leggyakrabban pórul járt házi kedvencekhez, kutyákhoz és macskákhoz vonultak a lánglovagok

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Olykor előfordul, hogy szűkebb hazánk tűzoltói nem tűzesethez és balesethez vonulnak, hanem bajba jutott állatokon segítenek. 

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta: mintegy harminc alkalommal riasztották idén a megyei tűzoltókat bajban lévő állatokhoz.

– A leggyakrabban pórul járt házi kedvencekhez, így például kutyákhoz és macskákhoz is gyakran vonultak a lánglovagok, de az is megesett, hogy kerítésbe szorult őzek, vagy ingoványba ragadt tehén miatt kérték a segítségüket – mesélte Kapás Márton.

Hozzátette: sokszor nehézséget jelenthet a beavatkozó állomány számára az ilyen esetek során, hogy veszélyhelyzetben az állatok viselkedése megváltozhat. Hiába a segítő szándék, ha a szorult helyzetben lévő állat veszélyben érzi magát, akkor bizony fel kell készülni a harapás, a csikarás, vagy a rúgás lehetőségére is.

Mint mondta, éppen ezért is fontos, hogy a mentést lehetőleg szakember, például vadőr vagy állatorvos bevonásával, tűzoltói irányítással hajtsák végre.

A sajtószóvivő arra is kitért, hogy a nagy testű állatok mentése, adott esetben nagyobb technikai hátteret igényelhet. Amíg egy kutyát, vagy macskát akár kézi erővel is ki tudnak emelni egy gödörből, addig egy ló vagy egy szarvasmarha kimentéséhez darura, esetleg más munkagépekre is szükség lehet. Oda kell figyelni továbbá arra is, hogy lámpákat csak a szükséges mértékben használjanak, ugyanis a villogó fények megvadíthatják az állatokat.

Sokszor fordul elő, hogy lakosok segítenek egy-egy bajba jutott állaton.  Füredi-Szabó Judit pásztói lakos többször is került már olyan helyzetbe, hogy egyedül mentett meg egy macskát. 

– Láttam, hogy nem tudott lejönni a macska a fáról az udvarunkban, így gyorsan szaladtam a létráért. Pár perc múlva pedig már a kezemben tartottam a kiscicát, amit később be is fogadtam – idézte fel a történteket Füredi-Szabó Judit.

Házi kedvencek kerültek pácba
Kapás Márton példaként említette, hogy a közelmúltban kerti kútba esett egy macska Nógrádszakálon, a Palóc úton. A szécsényi hivatásos tűzoltók dugólétra és mentőkötél segítségével hozták fel a rémült állatot az öt méter mély kútból. Mint mondta, egy másik alkalommal személyautó ütött el egy kutyát Taron, a Szondy György úton. Az ütközés után a kutya a gépkocsi alá szorult. A pásztói hivatásos tűzoltók kézi erővel kiszabadították az állatot, amely szabadulása után azonnal elszaladt a helyszínről.

S persze akad olyan tűzoltó is, aki nem csupán megmenti, de odahaza is gondoskodik jó néhány állatról:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában