Jegyzet

2024.05.22. 09:40

Bizonyítvány

Lukács Zsófia

Vajon mennyire számít, hogy milyen jegyek szerepelnek a bizonyítványban? Közeleg az év vége, folyamatban vannak az érettségi vizsgák, ami azt is jelenti, hogy minden diák hamarosan megkapja az év végi bizonyítványát. Ki örömmel, ki csalódással, ki viszonylag közömbösen veszi majd át azt. A pedagógusok között is hosszú évek óta vita tárgya, hogy mit is jelentenek ezek a számok, kellenek-e egyáltalán osztályzatok. Sok szülőtől és gyermektől hallom, hogy „becsúszott egy négyes”. Én pedig értetlenül állok, hiszen legszívesebben csak annyit mondanék rá, hogy „kit érdekel?”.

Persze, nem a gyermek teljesítménye nem érdekel, hanem hogy nem tulajdonítanék különösebb jelentőséget egy rosszabb jegynek. Érettséginél a felvételi ponthatárok miatt nagyobb a tét, de jó pár példa van előttünk arra, hogy egykori „rossz tanulóról” kiderült utólag, hogy zseni. A matekérettségi napján beszélgettem egy rendezvényen két cég-, illetve egy intézményvezetővel, és mosolyogva idézték fel, hogy mindegyikük majdnem megbukott matekból, a jelenben pedig mégis használni tudják a matematika azon területét, ami a sikeres munkájukhoz szükséges.

A bizonyítvány nem mutatja meg azokat az életeseményeket, amik abban az évben történtek a diákkal: lehet, hogy elváltak a szülei, meghalt egy rokona, elköltöztek, sokáig betegeskedett, szerelmi bánata volt. Ezek befolyásolhatják az eredményt. A jegy csak egy szám, ami mögött sok minden húzódik, és nem csak a jeles tanulók érvényesülhetnek később az életben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában