Szent Márton-nap

2022.11.13. 11:25

Jótékonysági vacsorát tartottak Szentkúton a Kárpátaljai Ferences Misszió megsegítéséért

A Kárpátaljai Ferences Missziót támogatták a hagyományos Szent Márton-napi jótékonysági vacsora résztvevői szombat este a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyen.

Veres Edina

A bazilikában szentmisén is részt vettek a jótékonysági vacsora résztvevői

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Mielőtt a többfogásos menü a tányérokra került volna, az esti ünnepi vesperás után Bán Jónás ferences atya, a misszió vezetője, illetve munkatársai mutatták be a Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ, valamint az abból indult, napjainkra már önálló intézmények tevékenységét.

v
Páter Orosz Lóránt az eddigi jótékonysági vacsorákról szólt
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Páter Orosz Lóránt, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely igazgatója elmondta: az apostoli szentszék előírásai magukba foglalják, hogy egy kegyhelynek miben kell aktívnak lennie. Egyebek mellett ezek között szerepel, az adománygyűjtés és a szegények segítése. Hozzátette: korábban például a Nógrád Megyei Ezüstfenyő Idősek Otthonát is támogatták már a befolyt összeggel, idén azonban egyértelmű volt számukra, hogy a szomszédunkban dúló háború okán a bevételből Kárpátalját, illetve az ottani Ferences missziót kívánják segíteni. Orosz Lóránt azt is elárulta, hogy az összeg rendszerint másfél-kétmillió forint között mozog, hiszen a jótékonysági vacsorából származó összeget kiegészítik a kegyhely Szent Antal perselyének, a szegények számára fenntartott éves adományaival.

Szentkút, jótékonysági vacsora
Páter Bán Jónás a kárpátaljai ferences misszió tevékenységéről, életéről tartott előadást
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Bán Jónás atya, éveken át szolgált Szentkúton, majd két évvel ezelőtt visszatért Nagyszőlősre, jelenleg a Kárpátaljai Ferences Misszió vezetője. Mint rámutatott, nehéz helyzetben van a kárpátaljai magyarság, sokan vándoroltak el, és ezt a folyamatot a tavasszal kitört háború csak felgyorsította.

– Mind lelki értelemben, mind egyéb formában fontos az ottmaradóknak a támogatás. Érdekesség, hogy hiába nagy az elvándorlók száma, a templomok mégsem örültek ki, inkább csak más arcokkal találkozunk. Mintha ebben az ingoványos, kapaszkodóktól mentes világban megtalálták volna az emberek azt, amibe belekapaszkodhatnak: az Úristent. Gazdaságilag pedig az, hogy egy bevásárlás után a korábbi időszakhoz képest kevesebb pénz marad a pénztárcákban, még hatványozottabban igaz, mint Magyarországon – mutatott rá Bán Jónás atya, aki azt is aláhúzta, hogy a Kárpátalján élőkért való imádságon túl, az ott lakó embereknek a különböző adományok szintén nagy jelentőséggel bírnak, így minden felajánlás egészen biztosan jó helyre kerül.

Szentkút, jótékonysági vacsora
Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke is részt vett a rendezvényen
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A jótékonysági program este ünnepi vesperással kezdődött, majd a Szentkúti Nemzeti Kegyhely rendezvénytermében a Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ, valamint az abból indult, napjainkra már önálló programok és intézmények tevékenységét mutatta be Bán Jónás atya munkatársaival. A Szent Márton-napi többfogásos vacsora idején Kiss Flóra és Tóth Mátyás duója zenével tette még hangulatosabbá a légkört.

Sokrétű tevékenység köthető a karitatív központhoz
Az előadások között az első a Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ mindennapjait mutatta be. Mint kiderült, a helyi rászorultak megsegítése céljából naponta 180 adag meleg ételt osztanak ki a rászorulóknak, ugyanakkor több élelmiszer adomány csomagot juttattak már el Belső-Ukrajnába is. A második prezentáció a Szent Teréz Rehabilitációs Központ mindennapjaiba nyújtott betekintést, ahol testi és szellemi fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családoknak segítenek azzal, hogy naponta foglalkozásokat tartanak a sérült gyerekeknek, fiataloknak. A harmadik és a negyedik előadás során két, Nagyszőlős mellett található kistelepülésre „látogathattak el” a megjelentek, akik betekintést nyerhettek az egyik faluban kialakult csoport evangelizációs munkájába, valamint egy másik községen végzett cigánypasztorációs tevékenységbe is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában