Kegyhely

2022.11.05. 15:03

Jótékonysági libavacsorát tartanak Mátraverebély-Szentkúton: az összegből Kárpátalját támogatják

Sokan azt érzik, hogy a kilátástalan, nehéz anyagi helyzetben nincs miből adni, ennek ellenére Mátraverebély-Szentkúton idén is megtartják a már hagyománnyá vált Szent Márton-napi jótékonysági vacsorát. A nemzeti kegyhely ferences vezetője, Orosz Lóránt szerint ugyanis a válságban még inkább rádöbbenhetünk arra, hogy, amit adunk, az marad meg nekünk igazán.

Gerhát Karina

Orosz Lóránt: a válságban még inkább rádöbbenhetünk arra, hogy, amit adunk, az marad meg nekünk igazán

Forrás: Archív fotó: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Hogyan jótékonykodjunk a válságban?
– Mindenszentek és a halottak napja alkalmával mindenki számot vet, és felméri, melyek is az igazán lényeges dolgok az életben. A haláltól amiatt félünk, hogy itt kell hagynunk minden földi jót, a szeretteinket. Ugyanakkor, ha ezen számvetés során rájövünk, hogy nem viszünk magunkkal semmit a túlvilágra – hiszen amilyen csupaszon jöttünk, ugyanúgy távozunk is –, akkor az adás, az adakozás is előtérbe tud kerülni, és egy igazán felszabadító érzéssel párosul. A kereszténység paradigmája: amit adsz, az marad meg neked igazán. És sose felejtsük, hogy Jézus az életét adta értünk.

Mit kér tőlünk az Úr ezekben a nehéz időkben?
– Bizalmat, iránta érzett feltétlen bizalmat. Ő nemcsak a világmindenség teremtője, az élet ura, hanem az én Uram, Istenem is. A világot szeretetből teremtette, ha pedig eljön annak vége, az nem a pusztulás lesz, hanem a megújulás, mégpedig szeretetből. Mario Castellacci „Forza venite gente” című musicaljében Assisi Szent Ferenc halálnővérnek hívja a halált. Az egyik jelentben leveszi róla az álarcot, amely mögött egy szép női arcot talál. Ezzel is jelezvén, a halál szép, mert az örökkévalóságot kapjuk általa. Nem az ellenségünk, sőt, csak ezen keresztül kerülhetünk még közelebb Istenhez.

A válság kapcsán folyamatosan a halált említi. Miért van ez?
– Igen, hiszen veszteséget élünk meg. Lehet lázadni ellene, de az elengedés is lehet egyfajta út. Soha senki nem mondta, hogy a nehézségeket megúszhatjuk. Kérjünk erőt, hogy átvészeljük azokat, és kapunk is, ebben biztos vagyok. Isten erőt ad, hogy bízzunk benne és hűségesek legyünk hozzá. Mert, ha ő velünk van, akkor mindenünk megvan.

Ez a nehéz időszak hogyan hat a nem vallásos emberekre? Többen imádkoznak, térnek be Isten házába?
– Emberi dolog, hogy, ha baj van, akkor keressük Isten kezét. Amíg nincs probléma, gurul a szekér, könnyen elfeledkezünk róla. Kiálthatunk hozzá, de persze, sokan vannak, akik nem teszik. A válság semmiképp sem egy kívánatos történés, de az élethez hozzátartozik. Viszont Isten görbe vonalakkal is tud egyenesen írni, és kihozni a jót a legnagyobb rosszból is.

A szentkúti ferences szerzetesek, hogyan készülnek és készítik fel lelkileg a hívőket a nehéz időkre?
– Az egyházi év körforgása hozza a tanításokat. Most volt mindenszentek, majd következik advent, a karácsonyi böjt. Rákészülés, visszafogottság. Az élet megy tovább.

Akkor a már hagyományos Szent Márton-napi jótékonysági libavacsora sem marad el Szentkúton?
– Nem, november 12-én, szombaton megtartjuk. Vendégünk lesz Bán Jónás atya és két munkatársa is a kárpátaljai Nagyszőlősről, akik beszámolnak helyzetükről. November 7-ig, hétfőig még lehet jelentkezni, a befolyt összeggel pedig a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítványt támogatjuk a háború okozta bajok enyhítésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában