Gyűjtés

2022.11.14. 11:01

Jó állapotú ruhadarabokat gyűjtenek a rászorulóknak Bátonyterenyén

A pazarlás nem divat szlogennel fémjelezve tart használt ruha, illetve egyéb használati eszköz gyűjtést közösen az Ady Endre Művelődési Központ és a Bátonyterenye Városi Szociális és Gyermekjóléti Központ november 19–25. között.

V. E.

A kezdeményezéssel a szervezők az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódtak, amelynek idei témája a körforgásos és fenntartható textíliák.

A felajánlók elsősorban a már nem használt, de még jó állapotú ruhadarabok – női, férfi, és gyermekruhák –, összepárosított cipők, sapkák és sálak mellett leadhatnak táskákat, pokrócot, függönyt és törülközőt is az Ady Endre Művelődési Központban, a megjelölt időpontokban. Hétfőn és kedden, 10 és 18 óra között, illetve a hét további munkanapjain 10 órától délig. Ugyanakkor az előbb felsorolt használt textilárukon túl egyéb, kisméretű, feleslegessé vált eszközt is átvesznek az adományozóktól.

Ez utóbbi egyedi kitétellel, illetve a fenntarthatósági kezdeményezéshez való csatlakozással kapcsolatban Maruzs-Molnár Ágnes, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: régóta terveztek már megvalósítani egy ehhez hasonló akciót a szociális és gyermekjóléti központtal. Az elképzelés életre hívásához végül a hulladékcsökkentési hét biztosított kitűnő lehetőséget.

– Tökéletesnek találtuk ezt az alkalmat arra, hogy a tél beállta előtt lakossági gyűjtést szervezzünk, de persze nem csak a hideg időszakra való öltözetet lehet leadni. A gyűjtés meghirdetése után sokan érdeklődtek arról, hogy ruhán kívül mást is átveszünk-e? Emiatt változtattunk az eredeti terven, és elhatároztuk, hogy később nem tartunk majd külön karácsonyi adománygyűjtést. Ehelyett már most összegyűjtjük a felajánlott kisebb méretű használati tárgyakat is, például könyveket, játékokat, edényeket. Az adományokat szétválogatjuk, és ez utóbbiakat majd egy másik – a ruhaosztástól eltérő – időpontban szintén szétosztjuk a rászoruló családok között – mondta nonprofit kft. ügyvezetője, aki arra is felhívta a figyelmet: mindenkit kérnek, hogy a gyűjtésre ne vigyék el magukkal a másoknak szánt, nagyméretű eszközöket, berendezéseket, úgymint mosógépet vagy hűtőszekrényt. Azokat a jelenlegi akció során nem tudják se elhelyezni, se tárolni. Az ilyen felajánlásokkal kapcsolatban a segítő szándékú lakosok a művelődési ház telefonszámát tárcsázva kaphatnak útmutatást, illetve további tájékoztatást.

Ugyanakkor a hulladékcsökkentési hét alatt összegyűjtött ruhák kiosztásának időpontjai már ismertek. Maruzs-Molnár Ágnes elárulta: először november 26-án a kisterenyei Flóra szobornál, majd november 27-én a nagybátonyi Petőfi Művelődési Háznál várják a rászoruló családokat, mindkét nap 10 és 12 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában