Játék

2022.11.09. 18:52

Hátrányos helyzetű családoknak segítenek a nógrádszakáli gyerekházban

Immár tizenhárom éve működik Nógrádszakálban gyerekház, ami nagy segítséget jelent a településen élő hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családoknak. Amellett, hogy a csöppségeket felkészítik az óvodára a csoportos foglalkozásokkal, a szülőknek lehetőséget biztosítanak például a mosásra és a tisztálkodásra is az intézményben. A gyerekházba járók ma már aktívan részt vesznek a településen szervezett programokban, ami még inkább összekovácsolja a falu lakosságát.

Fodor Orsolya

A szülőknek is itt kell maradni a gyermekkel, ők is igénybe vehetnek különböző szolgáltatásokat a házban

Forrás: Nool

Fotó: F.O.

Nógrádszakálon 2009-ben nyitotta meg kapuit a Szivárvány Gyerekház, ami az évek alatt egyre népszerűbbé vált a szülők és a gyerekek körében. 
Oláhné Csuka Brigitta, az intézmény vezetője elmondta: elsődleges céljuk, hogy segítsenek a családoknak és felkészítsék a csöppségeket az óvodára. A faluban sok hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek él, így leginkább nekik szeretnének támogatást nyújtani a gyerekházban. 

– Abban különbözünk egy bölcsődétől, hogy nálunk nem hagyhatják itt a szülők a gyermeküket, hanem nekik is itt kell velük maradni. A közös játékon kívül rendszeresen szervezünk programokat és foglalkozásokat, amelyeket a kicsik és a nagyok is élveznek. A szervezésbe rendszerint bekapcsolódnak a felnőttek, ami nagy segítséget jelent – árulta el Oláhné Csuka Brigitta. 

Mint mondta, az ingatlanban lehetőséget biztosítanak a családoknak arra, hogy kimossák szennyeseiket, s mosószert is adnak. Ezen kívül tisztálkodni is lehet a gyerekházban, bár ez kényesebb kérdés, de olykor előfordul, hogy néhányan igénybe veszik ezt a szolgáltatást is. A szülőknek készítettek korábban egy kis sarkot számítógéppel és internet-hozzáféréssel, amit bármikor használhatnak az ottlétük alatt. 

Kővágóné Baranyi Gizella, a gyerekház munkatársa már a megnyitás óta dolgozik az intézményben, és elmondta, hogy a szomszédos óvodával eleinte nem volt felhőtlen a kapcsolatuk. Egy rövid ideig az óvónők feleslegesnek érezték az intézményt, ám miután megtapasztalták, hogy a hozzájuk bekerülő gyerekek már megszokták a közösséget, megváltozott a véleményük. 

– Hosszú időn keresztül gyakoroljuk a hozzánk járó csöppségekkel például, hogy az asztalnál kell enni. Ez apróságnak tűnhet, pedig nagyon fontos, mert az óvodában nem lesz lehetősége a dajkának játék közben az ovisok után menni és a szájukba dugni a falatot. Otthon ugyanis sok édesanya így csinálja, ahelyett, hogy leülnének az ennivaló elfogyasztásához. A gyerekek mellett, mondhatni, a szülőket is tanítjuk, így ma már könnyebb a feladatunk, mert az évek alatt sokan elsajátították a gyerekházban alkalmazott módszereket – hangsúlyozta Kővágóné Baranyi Gizella. 

Az elmúlt pár esztendőben a rendezvényeik már közösek az óvodával. A két intézmény szakemberei igyekeznek összedolgozni a gyerekek és a családok érdekében. A falu közösségi életébe is aktívan bekapcsolódnak és részt vesznek a szervezett programokon. 

Oláhné Csuka Brigitta elmondta, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben még nem látják, mennyivel fog emelkedni a működési költségük, de azt már észrevették, hogy egyre kevesebb adomány érkezik a támogatóktól. Korábban, amikor segítséget kaptak, azt szétosztották a gyerekházba járók között. A ruhákon kívül érkezett már tartós élelmiszer és mosószer is a részükre. 

– Vannak „örökbefogadóink”, tőlük számíthatunk támogatásra. A közelmúltban már volt, aki érdeklődött, hogyan tudjuk majd fedezni a megemelkedett rezsiköltséget, mert szeretnék a nehézség miatt kibővíteni a nekünk szánt keretösszeget – fejtette ki a gyerekház vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában