Programsorozat

2022.11.11. 20:37

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a gyarmati katolikus iskola + fotók

Harminc évvel ezelőtt, 1992. szeptember 1-jén közel kétszáz diákkal indult el a tanítás a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban. Az intézmény a jubileumi alkalomra egy különleges programsorozattal készült.

Lászlók Judit

Megáldották az új iskolazászlót

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

– Ennek a programsorozatnak a részét képezte, hogy szeptemberben az iskolában tartottuk meg a Váci Egyházmegye tanévnyitó rendezvényét. Az ünnepi szentmisét Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke celebrálta, valamint egy megemlékezést is rendeztünk a harmincadik évfordulóval kapcsolatban – mondta portálunknak Lavaj Árpád, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. 

A gyerekek a szentmisén is részt vettek
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Hozzátette: – A napokban elhelyeztünk egy időkapszulát az intézményünk Ady Endre úti épületének udvarán. Az időkapszulába beleraktuk az intézménybe járó összes osztály fényképét névsorral és jókívánságokkal ellátva, az összes jelenlegi dolgozó névsorát, valamint egy az iskola dolgozóinak és tanulóinak a nevében írt levelet az utókornak és több tárgyi emléket is. Utóbbiak közé tartozik az iskola régi logójával ellátott póló, az iskola új nevével jelzett toll, kulcstartó, és fotók az intézmény életéről. Mindezt elektronikus formában is lementettük, majd kiegészítettük az iskola alapító dokumentumaival.

Az iskolaigazgató kiemelte, hogy az időkapszulát az iskola fennállásának ötvenedik évfordulóján, azaz húsz év múlva nyithatják majd ki az akkori diákok. Mint mondta, az időkapszula azért kapott helyet az Ady Endre úti épület udvarán, mert a hosszú távú céljuk az, hogy ott hozzák létre az intézmény kampuszát.

Szent Imre életét is bemutatják a rajzokkal

A jubielumi programsorozat a héten folytatódott tovább: egyrészt megnyílt az előre meghirdetett Szent Imre rajzverseny alkotásaiból készült kiállítás az iskolában. A diákok kétféle témában készíthették el a rajzokat, az egyik Szent Imre élete, míg az óvodások és az első-második osztályos tanulók a legkedvesebb meséjükből válogathattak. Az egész egyházmegyéből érkeztek különböző technikákkal készült alkotások. A tárlatot Turai János, a Szentháromság nagytemplom kanonok- plébánosa nyitotta meg.

Szent Imre életét is ábrázolták a kiállított rajzokon
Fotós: H. M. / Forrás: Nool

– Hálásak lehetünk az elődeinknek, hogy egy olyan védőszentre bízták iskolánkat harminc évvel ezelőtt, akiről a korabeli feljegyzések azt írják, hogy „tudós volt és szent egyszerre” – mondta Turai János. 

Hozzátette: – Szent Imre kiváló nevelőjének, Szent Gellértnek köszönhetően hamar előrehaladt a tudományokban, több nyelven beszélt. Atyja gondoskodásából részt vett a lovagi tornákon, vadászott és lovagolt. Testben-lélekben egy kifinomult magyar férfi volt. Szent Imre a liliomos herceg-ábrázolások ellenére kétségtelenül erőteljes férfias jelenség volt. A legalkalmasabb egyéniség arra, akár az ezer éves korkülönbség ellenére is, hogy az iskoláskorú fiatalok példaképe és eszményképe legyen.

A plébános beszédében kiemelte, hogy az ő személyét próbálják megjeleníteni a különböző formákban azok a rajzok, amelyekből létrejött a kiállítás. A rajzpályázat eredményeit pénteken hirdetik majd ki.

Megáldották az új iskolazászlót

A kiállítás megnyitót követően, a tanulók átvonultak a Szentháromság nagytemplomba az ünnepi szentmisére, amelynek elején megáldották a harmincadik évforduló alkalmából készített új iskolazászlót. A nap további részében Fizikai kísérletek címmel Baranyi Árpád pedagógus tartott előadást a gimnazistáknak. Emellett a tanulók a saját osztálytermeikben oldhattak meg olyan feladatokat, mint a hálaadó ima írása. Utóbbit elő is adták.

Változatos programsorozattal készült az iskola a jubileumra
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Pénteken versenyeket rendeznek, amelyre az egész országból érkeznek iskolák és diákjaik. Közel háromszáz tanuló vesz részt a megmérettetéseken, amelyeket az intézmény mindkét épületében tartanak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában