Múlt

2022.11.02. 19:50

Elültetik a fiatalok szívében Kazár hagyományait

Az 57 tagot számláló Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület jövőre ünnepli húszéves jubileumát. Tevékenységük nem merül ki a falu programjainak színesítésében, hiszen a helyi hagyományok éltetését és továbbadását is zászlójukra tűzték. Ennek jegyében zajlott nemrég egy rendezvényük, amelyen a résztvevők a kazári hagyományokra emlékezhettek vissza.

Veres Edina

A fejkendők között Nagy Imréné darabjai is szerepeltek

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

Tizenkilenc évvel ezelőtt, 2003-ban jegyezték be a cégbíróságon a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesületet. Az elmúlt csaknem két évtized alatt egyre gyarapodott a létszámuk, jelenleg – a tíz-tizenegy elnökségi taggal együtt – ötvenheten tevékenykednek a szervezetben. 

A kezdetekkel kapcsolatban az egyesület egyik alapítója, jelenlegi elnöke, Szabó Imréné elmondta: a volt kötöttárugyár kazári telephelyétől, illetve a jogutód családi vállalkozástól indult a kezdeményezés. 

– Még ez előbbi cég helyi varrodájában merült fel az ötlet a varrónők között, hogy jó lenne egy olyan szervezett csoport, ahol nem csak a hivatásunkhoz szorosan kötődő témákat érinthetjük az összejöveteleinken. Évről évre többen vonultak nyugdíjba, innen jött a felvetés: alapítsunk nyugdíjas-egyesületet. Az elgondolást tettek követték, és ennek jövőre már húsz éve. Tevékenységünket illetően több célt is magunk elé tűztünk: elsősorban a nyugdíjaskorú lakosokat kívánjuk felkarolni. Természetesen az e körön kívüli lakosok előtt sem zárjuk be a kapuinkat, szívesen látjuk őket rendezvényeinken és foglalkozásainkon. A tagok számára képzéseket szervezünk, illetve a szabadidejük eltöltéséhez is igyekszünk hasznos programokat kínálni. Mindemellett szívügyünkként tekintünk a hagyományok ápolására, a kazári szokások és a népviselet éltetésére, őrzésére, valamint arra, hogy mindezt átadjuk a mai fiataloknak és gyerekeknek is – hangsúlyozta Szabó Imréné, aki ruhaipari üzemmérnök, és annak idején varrónőként kezdett el dolgozni a kötöttárugyárban, ahol egyre feljebb lépdelt a ranglétrán. Volt üzemvezető, majd a cég csődeljárását követően a jogutód családi vállalkozás tulajdonosa, végül ügyvezető igazgatója. A céget immár idősebb lánya vezeti, így marad ideje az egyesület tevékenységét egyengetni, például pályázatok segítségével is. 

Rendszeresen részt vesznek a Nemzeti Együttműködési Alap kiírásain. Az egyik sikeres pályázatuk nyomán valósították meg a közelmúltban a Visszaemlékezés a kazári hagyományokra című rendezvényt, amely során a falu kultúrházának terme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. A helyiek mellett a Nyugdíjasklubok és Idősek Életet az Éveknek Országos Szövetség Nógrád megyei szervezete, a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Szövetsége, illetve több civil egyesület is képviseltette magát az eseményen. 

Rebi néni személyesen is jelen volt a rendezvényen

– Az első program egy kendőkiállítás volt, amelyet Gecse Ákos, a község polgármestere nyitott meg. Több mint száz fejkendőt sikerült összegyűjtenünk, amelyeket egykor nagyanyáink, dédnagyanyáink, üknagyanyáink hordtak itt, a településünkön. A tárlaton megtekinthető volt a település díszpolgára, Kovács Ernőné Tőzsér Kapcsos Anna – ahogy a helyiek hívták, Panni néni – Palócul tanított imádkozni Anyám című könyve is. Az írása és a kendői kiállításával szerettünk volna méltóképp megemlékezni Panni néni példaértékű hagyományőrző tevékenységéről. Ezen a téren a településünk egy másik lakosa szintén ikonikusnak nevezhető. Ő Nagy Imréné, azaz Rebi néni, aki személyes jelenlétével is megtisztelte rendezvényünket. Idén augusztus 20-án vehette át a Népművészet Mestere kitüntető címet, a fejkendői mellé az ezt tanúsító oklevelet is kihelyeztük – mondta a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület vezetője, aki azt is elárulta, hogy a 88 éves szépkorú meglepetésvendéget is hozott magával egy szobrászművész személyében. 

Hozzátette: mint kiderült, ők ketten épp egy közös projekten dolgoznak, egy Szent Szűz Máriát ábrázoló öltöztető szobrot készítenek, amelyre Rebi néni saját kezűleg készít kazári ünnepi viseletet. 

Minden kazárit népviseletbe öltöztetnének

Szabó Imréné végezetül arra is rámutatott, hogy az eseményen szép számmal voltak jelen fiatalok és gyerekek is, sőt! A program részeként megrendezett mesemondó versenyre a felnőttek mellett a helyi iskolából és az óvodából is érkeztek résztvevők. Ezt azért is kiemelten fontosnak tartja az egyesület vezetője, mert véleménye szerint a hagyományok ápolásának szeretetét minél előbb, lehetőség szerint még kisgyermekkorban el kell ültetni a szívekben. Hiszen így válhat természetessé felnőttként az erre a törekvésre való igény. 

– Az egyesületünk által 2023. április 24-én kapcsolódik a falunk a népviselet napjához. A mostani rendezvényünknél partnerre találtunk az Aba Sámuel Általános Iskola igazgatójában, Róthné Tarsoly Anitában, és abban bízunk, hogy ez jövőre sem lesz másképp. Célunk, hogy fél év múlva, áprilisban, legyen egy nap, amikor minden kazári lakos, illetve akinek lehetősége van rá, népviseletet visel – adott hangot reményének Szabó Imréné, aki a jövőről visszafordítva gondolatmenetét a közelmúltban lezajlott programra, hozzáfűzte: zárásaként a vendégek a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület tagjainak saját kezűleg készített süteményeit kóstolhatták meg, illetve jó hangulatú, kötetlen beszélgetést folytathattak a szervezőkkel.

Csokorba szedik a palóc meséket
A Visszaemlékezés a kazári hagyományokra rendezvény részeként mesemondó programot is megvalósítottak a szervezők. A jelentkezők szabadon választhatták ki, hogy mely történetet szeretnék előadni. Szabó Imréné, a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület elnöke elmondta: az elbeszélések között akadt néhány kifejezetten palóc történet is. Mint fogalmazott, azokat nagy örömmel fogadták, hiszen a közeljövőben szeretnének gyűjteményt összeállítani, és kiadni a kazári, illetve a palóc elbeszélésekből. 
– A mesecsokorba szeretnénk belefűzni például Sándor Gergő, egykori kazári lakos palóc történeteit is, amiket gyerekként híresen jól adott elő a különböző rendezvények alkalmával – árulta el Szabó Imréné. A mesemondó program közben a közönség a Székely Orsolya által készített hét rövidfilm segítségével a kazári népviselet sokszínű világában is utazást tehetett. 


 

 

Címkék#hagyomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában