Gyász

2022.11.06. 06:50

Az emelkedő költségek miatt egyre elterjedtebb az urnás temetés Nógrád megyében

Az emelkedő temetkezési költségek miatt szűkebb hazánkban is egyre több településen igénylik a hamvasztásos eljárást, így az urnás temetkezést is. A növekvő igények miatt pedig sok helyen építenek urnafalakat a temetőben. Azonban az önkormányzatok nem tervezik emelni a sírhely megváltásával járó költségeket.

Lászlók Judit

Az ügyfelek hetven százaléka a hamvasztásos temetkezést részesíti előnyben

Forrás: Illusztráció: Nool

A hagyományos koporsós temetkezési forma manapság több százezer forintra is rúghat, ezért sokan döntenek inkább a hamvasztás mellett. Szűkebb hazánk temetőiben is egyre nagyobb számban találhatók meg az urnafalak és az urnaoszlopok, de rendelkezésre állnak urnasírok is az elhunyt hamvainak végső nyugalomra helyezésére. Továbbá lehetőség van az elhunyt hamvait eltemetni a meglévő koporsós sírba is. 

Több mint húsz éve kezelik a temetőt

A Memento Mori Temetői Alapítvány immár huszonkét éve kezeli a balassagyarmati római katolikus temetőt. Káplár András, a szervezet alapítója portálunknak elmondta, hogy a hamvasztásos temetkezési forma egyre elterjedtebb Balassagyarmaton is. Ennek egyik oka, hogy olcsóbb, másrészt az emberek kevesebbet járnak a temetőbe, és nincs idejük a sírok gondozására, míg az urnaoszlopok nem igényelnek karbantartást. 

– A balassagyarmati temetőben többnyire az a szokás, hogy a már meglévő sírban helyezik el az urnát. Emellett arra is van példa, hogy a családok urnaoszlopot készítettnek, ahol több urnát is el lehet helyezni. Ennek a költsége félmillió forint körül mozog – fogalmazott Káplár András. Hozzátette: – A sírhelyet a törvényi előírásoknak megfelelően huszonöt évre előre lehet megváltani. Az egyes sírhely ára jelenleg huszonötezer forintba kerül, amelyet a jövőben is próbálunk majd tartani.

A napokban szentelték fel az urnaoszlopot

Szügyben a minap szentelték fel a temető katolikus részében felállított harminc férőhelyes urnaoszlopot, amelyet az önkormányzat saját forrásából finanszírozott. Frenyó Gábor, a község polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a régi urnaoszlop kezd megtelni, ezért jónak látták, ha létesítenek egy újabbat. Azonban a temetőben van még egy urnafal is, amelyet a Magyar Falu Program keretében hoztak létre még tavaly. 

– A településen is egyre elterjedtebb a hamvasztásos temetkezési forma. Azonban sokan az urnafal helyett, inkább a hagyományos sírhelyet váltják meg, és oda helyezik végső nyugalomra az elhunytak hamvait. Ennek egyik oka lehet, hogy ez olcsóbb. Ugyanis, ha az urnafalban helyezik el a hamvakat, akkor az húszezer forint, míg egy új parcella a temetőben egyes sírhely számára tízezer, míg a kettesé húszezer forint – mondta Frenyó Gábor. A polgármester kitért arra is, hogy egyelőre nem tervezik ezen költségek megemelését. Emellett megerősítette, hogy továbbra is huszonöt évre lehet megváltani a sírhelyeket a településen. 

Moravcsik Ferenc, Ecseg polgármestere pedig arról tájékoztatott, hogy a községben az elmúlt évben pályázati forrásból épült egy negyven férőhelyes urnafal a temetőben. Erre azért volt szükség, mert a korábbi már megtelt. Mint mondta, más településekhez hasonlóan a községben is huszonöt évre lehet megváltani a sírhelyet, azonban ennek költségeit nem kívánják megemelni. 

A helyiek számára díjmentes

Alsópetényben óriási igény mutatkozik az urnás temetések iránt. Avar Ákos, Alsópetény polgármestere portálunknak elmondta, hogy a korábbi urnafal nagyon hamar megtelt, ezért a Magyar Falu Program keretén belül egy hetvenkét férőhelyeset létesítenek majd a jövő év végéig. 

– Bár a temetőben nyitottunk új parcellákat, a helyiek számára fontos, hogy az elhunyt szeretteik közel legyenek egymáshoz. Így elsősorban a már meglévő sírhelyben a rátemetést, vagy a sírhely melletti területet választják, ahol urnasírokat alakítanak ki. Ezért néha a hely hiánya is közrejátszik az urnás temetéseknél, hiszen annak sokkal kisebb helyigénye van – mondta Avar Ákos. A polgármester kitért arra is, hogy a hagyományos sírhely megváltása a helyiek számára díjmentes, viszont ha az urnafalba helyezik el a hamvakat, akkor az egyes sírhely huszonötezer, a kettes pedig negyvenezer forintba kerül. Az árak 2010 óta ugyanazok és egyelőre nem terveznek változtatni rajta. 

Huszonöt évre lehet megváltani

Információink szerint a salgótarjáni temetőkben az egy- és a kétszemélyes sírhelyeket is huszonöt évre lehet előre megváltani. Előbbi huszonötezer, míg utóbbi ötvenegyezer forint körül körül mozog. Az urnasírhely és az urnafülke megváltásának költsége is tizenhétezer forint, azonban ezek csak tíz évre szólnak. A bátonyterenyei temetőkben huszonöt évre egy egyszemélyes sírhely tizenkétezer forint, míg a kétszemélyes huszonötezer forintba kerül. Az urnasírhelyet és az urnafülkét húsz évre lehet előre megváltani, amely mindkét esetben hatezer forint. 

Százezer forint különbség is lehet a koporsós és az urnás temetkezés között
Az egyik salgótarjáni temetkezési vállalat portálunk érdeklődésére elmondta, hogy az ügyfeleik hetven százaléka a hamvasztásos temetkezési formát részesíti előnyben. Ennek egyik legfőbb oka az ár. Ugyanis egy átlagos hamvasztásos temetés háromszázezer forint, míg egy hagyományos koporsós temetés négyszázezer körül mozog. Emellett szintén nem elhanyagolható tény, hogy egy urnás temetés esetén az épülő emlékhely kivitelezése kevesebbe kerül, mint egy hagyományos egy- vagy kétszemélyes síremlék. A költségek tekintetében pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy városi temetőkben szinte minden temetéssel kapcsolatos szolgáltatásért fizetni kell, míg a vidékiekben ezzel kapcsolatban részben, vagy teljesen ingyenes szolgáltatásokat is biztosítanak. Ilyen lehet például a ravatal használata. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában