Kiállítás

2022.10.13. 15:04

Tűzben égett műveket mutatnak be a salgótarjáni iskolában

A Nógrád megyei tűzzománc-alkotótábor műveiből nyílt kiállítás a közelmúltban a Bolyai János Gimnázium Derkovits Galériájában.

Szenográdi Ferenc

Gedeon Hajnalka művész-tanár elemzi a képeket a diákokkal. Ő szintén a tábor résztvevője volt, és ő rendezte a kiállítást is

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A Nógrád megyei tűzzománcalkotó közösség több évtizedes múltra tekint vissza. Létüket az alkotás öröme, szeretete mellett a helyi tűzhelygyárnak is köszönhetik, ahol minden nyáron helyet kap alkotótáboruk. Pár év kihagyás után augusztusban a Wamsler SE ismét biztosította számukra a táborozás lehetőségét. 

Az elkészült művekből a közelmúltban a Bolyai János Gimnázium Derkovits Galériájában nyílt kiállítás. A megjelenteket és az alkotókat Gedeon Hajnalka, az iskola művész-tanára, a csoport vezetője, a kiállítás rendezője üdvözölte. Megköszönte a gyár vezetőségének, a tűzhelygyár részéről jelenlévő Garamszeginé Zvara Enikőnek és Tóth Zoltánnak a tábor lehetőségét. 

Végh Erzsébet, az alkotótábor tagja a kiállítás megnyitóján előbb a tűzzománctechnika történetét elevenítette fel, amely több ezer évre nyúlik vissza. A tűzzománc a középkorban érte el fénykorát, amikor ötvösmunkákat is készítettek így, többek között a Szent Koronát is. A festészet a XV. században jelent meg a tűzzománc életében. A XIX. században az iparosodás idején háttérbe szorult. Elmondta, hogy Presits Lujza művész-tanár munkái szeretették meg vele ezt a technikát. Kitért rá, hogy a gyárban helyet, festéket, égetési lehetőséget kapnak, amelyért köszönetét fejezte ki. Ezután röviden, saját szemszögéből elemezte alkotótársai munkáját. 

– Úgy érzem, az elkészült műveken szinte tapintható az alkotás szeretete. Bakos Jánosné gazdag témaválasztása mély gondolatokat üzen. Unokája, Anett, aki már orvos, mellette szerette meg a tűzzománcozást. Az ő képei precíz, kidolgozott művek. Losonci Ildikó az alapítók közé tartozik, mélyreható szakmai ismeretekkel rendelkezik, absztraktak, nonfiguratív képeit különös egyéni technikával készíti. Hertelendi Zsuzsanna alkotásait is a gazdag témaválasztás jellemzi. Sztremen Krisztina munkái közül a népi ihletésűeket állította ki. Gedeon Hajnalka főleg grafikai megoldásokkal dolgozik, kiforrott stílusa szemet, lelket gyönyörködtő – mondta Végh Erzsébet. Hozzátette: az alkotás akkor éri el a csúcspontját, ha találkozik a nézők elismerésével. Majd ő is megköszönte a gyárnak a tábor lehetőségét. 

Garamszeginé Zvara Enikő a gyár részéről elismerését fejezte ki az alkotók felé, s elmondta, hogy a közel 130 éves gyár kötelességének érzi a művészet támogatását. Kitért rá, hogy a művészektől kapott képek az irodák közötti folyosót díszítik, majd további jó alkotómunkát kívánt mindenkinek. 

Több közös kiállításon is részt vettek már | Végh Erzsébet a tűzhelygyári kemencéknél történt alkotás folyamatát illetően elmondta, hogy égetés közben mindenki izgatottan várja az elkészült műveket, hiszen 800 fokon a festék színe gyakran megváltozik. Nagy öröm számukra, amikor olyan képet kapnak, amelyet eredetileg is elképzeltek. Utalt rá, hogy több közös kiállításuk is volt, így többek között Salgótarjánban a Dornyay múzeumban, Szécsényben a Kubinyi Ferenc Múzeumban, a Füleki Vármúzeumban és Kozárdon. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában