Fejlesztés

2022.10.28. 14:07

Több mint hárommilliárd forintból korszerűsítették Kelet-Nógrád egyházi épületeit + fotók

Salgótarjánban, Bátonyterenyén, Pásztón és környékükön összesen 19 településen 33 katolikus egyházi épület újult meg a kormány 3,4 milliárd forintos támogatásának köszönhetően az elmúlt két évben. A váci egyházmegyét érintő fejlesztéseket lezáró ünnepséget e forrásból felújított Acélgyári úti Szent Ferenc templomban tartották meg.

Gulyás Edina

Marton Zsolt váci püspök

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

– Őseink templomot építettek, hogy a lélek Istennel találkozva békességre leljen. Eleink a rájuk bízott örökséget megőrizték és bővítették, így a hívek száma növekedett. Most, a 21. század elején a mi feladatunk volt, hogy őseink és eleink munkáját megbecsülve felújítsuk az Isten házát és annak környezetét, hogy az emberek otthonra találjanak ebben a békétlen világban – fogalmazott köszöntőjében Varga András, a Szent József templom plébánosa, majd Marton Zsolt váci püspök osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. 

Mint mondta, régi vágyuk teljesült azzal, hogy a Modern Városok Programhoz kapcsolódóan a Váci Egyházmegye vonatkozásában kívül belül megújultak és új berendezést kaptak a templomok és más egyházi épületek. 

– A lelkipásztorok feladata lesz ezeket a tereket megtölteni hívekkel, ezáltal megerősíteni a helyi közösségeket, ami az egész település életére pozitív hatással lehet – hangsúlyozta Marton Zsolt. – Minden templom és kápolna az imádság háza, egyúttal a magyar nemzeti kultúra kincsei is. Az Isten háza azok előtt is nyitva áll, akik műemlékként tekintenek az épületekre. Nekik érdemes lesz ellátogatni a bárnai és a kishartyáni templomban, hiszen ezen templomok esetében különleges látnivalóra bukkantak a felújítás során a szakemberek. 

A püspök arra is kitért: a felújítási munkák tervezésének 89, míg a kivitelezés 91 százalékát helyi vállalkozók végezték el. 

–  Salgótarjánt sokáig háttérbe szorította az országos politika, azonban 12 évvel ezelőtt a 21-es számú főút négysávosításával a várost bekötöttük az ország vérkeringésébe. A gyümölcsöző együttműködésnek köszönhetően számos területen látszik a fejlődés, a templomfelújítások is ebbe a sorba illenek – fejtette ki köszöntőjében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. – Napjainkban minden eddiginél nagyobb szükség van egymás erősítésére és támogatására. Templomaink és plébániáink éppen ezt a célt, a közösségek kialakítását és erősítését szolgálják. 

Mint mondta, a kitűzött célokból már sok minden megvalósult. Salgótarjánban és környékén a gyönyörű tájban megújult templomok az idegenforgalom erősödését is szolgálják majd. 

– Soha nem látott, párját ritkító egyházi korszerűsítés valósult meg az elmúlt időszakban. A Váci Egyházmegye vonatkozásában 3 milliárd 418 millió forintból újult meg 19 településen több mint harminc templom, plébánia, kápolna, lélekharang és katolikus óvoda. Az evangélikus, református, baptista egyházak, továbbá a zsidó hitközség fejlesztéseit is ide sorolva az összes támogatás 4 milliárd 474 millió forint, melynek keretében 37 projekt valósul meg – húzta alá Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője.

A záróünnepségen dr. Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere is köszönetét fejezte ki, hogy a megyeszékhelyen az egyházi és az önkormányzati fejlesztések összhangban valósultak meg. Bíznak abban, hogy a kormány a jövőben is támogatja a városvezetés fejlesztési törekvéseit. 

Modernizálták a fűtési és az elektromos hálózatot is

– A program keretében felújított egyházi épületek Salgótarjánban, Bátonyterenyén, Pásztón és Dorogházán, illetve ezek vonzáskörzetében találhatók további 15 településen. A kivitelezési munkák tavaly szeptemberben kezdődtek meg és mindegyik elkészült épület műszaki átadása novemberig meg fog történni – tájékoztatta a jelenlévőket Varga András atya.

Mint mondta, több helyszínen megoldották az épületek vizesedését, részben, vagy egészben megújult a tetőzet, a teherhordó falak hibáit javították. Cserélték a padlóburkolatot, a meglévő fűtési rendszereket korszerűsítették. A legtöbb templom új orgonával gazdagodott, két helyszínen pedig felújították a meglévőket. Az épületgépészet és az elektromos hálózat teljesen modernizálták, jelentős festőrestaurátori munkákat is végeztek. Új padokat és liturgikus bútorokat szereztek be, vagy a régieket újították fel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában