Veszély

2022.10.11. 15:50

Telefonfülke okoz balesetveszélyes helyzeteket Balassagyarmaton

Különös, egyben az állítások szerint igen balesetveszélyes forgalmi helyzetre hívta fel a figyelmünket a minap az egyik balassagyarmati olvasónk. Az Ady és Bajcsy utak kereszteződésében egy régi telefonfülke zavarja a kilátást, ami miatt többször majdnem összekoccantak az áthaladó járművek.

Hegedűs Henrik

A helyiek szerint érdemes lenne áttelepíteni, vagy elvinni, mert így végképp megszűnne ez a veszélyforrás

Forrás: Nool

Fotó: H. H.

A Civitas Fortissima tér átalakításával csaknem párhuzamosan alakult át a közlekedési helyzetkép az Ady Endre és a Bajcsy-Zsilinszky utcákban. Az Ady utcát teljes hosszában a Kossuthtól a Kóvári úti körforgalomig párhuzamosították, így már három sávban haladhatnak ott a járművek. Ugyanakkor ez lett a magasabb rendű útvonal, azaz a Bajcsy utcából a kereszteződéshez érkezőket „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” KRESZ-tábla fogadja, miközben magát a csomópontot is – sebességcsökkentési okokból – némileg kiemelték az eredeti aszfaltszintből. Ott, a főtér felől érkezve a jobb oldalon található a kilátást nagymértékben zavaró telefonfülke.

– Bár én csak kerékpárral közlekedem, de elég gyakran megfordulok errefelé munkába menet, illetve jövet is, és bizony több alkalommal tapasztaltam balesetveszélyes helyzeteket – utalt a gondra bennünket felhívó Stolcz Péter. 

 – Egy alkalommal a régi vármegyeháza irányából a kereszteződésbe érkező autó – mivel a sofőrt alaposan zavarta a telefonfülke – elég rendesen „kidugta az orrát” az Ady utcára, és a balról, a Kossuth utca felél érkező másik kocsinak erőteljesen fékeznie kellett, hogy elkerülje az ütközést. Az ismerőseim közül többen panaszkodtak, bár szerencsére nem történt még komolyabb baj, ütközéses baleset, azért elég tarthatatlanok az állapotok.

Tóth Tibor is hasonlóképpen járt, ezért fogta magát, és megnézte, működik-e egyáltalán a fülke, avagy csak ott felejtette a szolgáltató.

– A kagyló felemelését követően a megszokott búgó hangot hallottam, de nem tudom, a huszonegyedik században ki használhat még ilyen elavult készüléket. Érdemes lenne áttelepíteni, vagy elvinni, mert így végképp megszűnne ez a veszélyforrás – mondta a középkorú férfi.

Természetesen megkerestük a hatóságokat is, hogy ők értesültek-e már erről az esetről, kaptak-e bejelentést a telefonfülke ügyében. 

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságról, Tamás-Kovács Andrea sajtóreferenstől azt a választ kaptuk, hogy a Balassagyarmati Rendőrkapitányság vezetője, Belovai Róbert alezredes az érintett kereszteződésben a közlekedési balesetek megelőzése érdekében egyeztetett a város önkormányzatának az illetékeseivel. A megbeszélés során kérte a polgármesteri hivatal munkatársát, hogy az Ady-Bajcsy csomópontban a beláthatóságot akadályozó telefonfülke üzemeltetőjével vegyék fel a kapcsolatot. Ezután közösen vizsgálják felül, indokolt-e a fülke további működtetése, vagy más területre való áthelyezése. Az intézkedések által az útkereszteződés biztonságosabbá válhat a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában