Képesség

2022.10.28. 06:44

Segítséget nyújtanak a tehetséges gyerekeknek a salgótarjáni konferencián

A Salgótarján-Fülek Térségi Mentor Tehetségsegítő Tanács a közelmúltban megnyerte az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőhöz benyújtott „A jó palócok együtt a sikerekért!” elnevezésű pályázatot.

Fodor Orsolya

Október elején a térség tehetségeit Kazárra vitték kirándulni, ahol megnézték a riolittufát is

Forrás: Beküldött fotó

Dudok Györgyné, a Salgótarján-Fülek Térségi Mentor Tehetségsegítő Tanács elnöke elmondta, hogy szeretnének segítséget nyújtani a tehetséges gyermekek szüleinek, hogy hatékonyabban tudják támogatni csemetéjük fejlődését „A jó palócok együtt a sikerekért!” pályázat keretében.

Salgótarjánban, a Bolyai János Gimnáziumban tartunk egy konferenciát november 11-én, pénteken, ahová várjuk a szülőket, nagyszülőket és természetesen a pedagógusokat is. A konzultációt egy vendégelőadó, Kormos Dénes tartja majd, aki a Miskolci Egyetem tanára és a Kárpát-medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiumának az elnöke. Abban is segítenek a szülőknek és a tanároknak, hogyan tudják felfedezni a tehetséges tanulókat– hangsúlyozta Dudok Györgyné.

Mint mondta: a program idén szeptemberben indult. Október elején a térség tehetségeit, Kazárra vitték kirándulni, ahol megnézték a riolittufát, ami világviszonylatban is különleges látvány. Legközelebb ehhez hasonló csipkézett geológiai képződményt csak Törökországban lehet látni a felszínen. A diákok különösen élvezték a kirándulást, mert érdekesnek találták, hogy a talpuk alatti talaj feltehetően 20 millió évvel ezelőtti vulkánkitörésből származik, és a mai formáját a víz és a szél alakította. Emellett megnézték a program során a település kiállítótereit, hogy megismerhessék a fiatalok a néphagyományt és őseink életmódját is.

– A kiválasztott gyerekeket a szaktanárok, illetve az intézmények vezetői javasolják a programokba. A Miniszterelnökség minden tanévben ír ki pályázatokat – sok területet megjelölve – tehetséggondozás témában. Mi rendszeresen részt veszünk ezeken, szerencsére a legtöbbször siker is koronázza az elhivatottságunkat – fogalmazott a tanács elnöke.

Hozzátette: neves egyetemek képviselői érkeznek november 25-én, pénteken a Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumba a diákokhoz, az intézmény meghívására. Ehhez az eseményhez a Palóc Tehetséges Középiskolások Klubjának a tagjai is csatlakoznak, amelyet a tanács hozott létre évekkel ezelőtt.

– Két tehetségpont regisztrációját segítjük majd olyan célból, hogy a térségben minél több iskola, intézmény csatlakozzon ehhez az országos hálózathoz. A Tehetségpontok olyan iskolák, egyesületek, alapítványok, ahol kiemelten odafigyelnek a diákok képességeire. Emiatt szép sikereket érnek el a különböző területeken, hiszen a tanács feladata az, hogy felfedezze a tehetségeket szűkebb hazánkban – mondta.

Dudok Györgyné arra is kitért, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekekről sem feledkeznek el, ezért a napokban megyei szépíró versenyt szerveztek a számukra a Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán Tagiskolájában. Ez a megmérettetés már évek óta hagyomány, és nagy sikernek örvend a diákok és a pedagógusok körében egyaránt.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában