Gyümölcsök

2022.10.15. 06:55

Tartja az árát az alma, a dió viszont drágult Nógrád megyében

Tavasz óta nem változott jelentősen az alma ára szűkebb hazánkban. A dióbélé viszont tíz százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A mandarin pedig háromszor annyiba kerül, mint néhány héttel ezelőtt, más gyümölcsök esetében viszont nem történt ilyen drasztikus áremelkedés.

Fodor Orsolya

A vevők szeretik a hazai terméseket

Forrás: Nool | Illusztráció

Fotó: Hüvösi Csaba

Szerencsére nem minden gyümölcsöt érintett szűkebb hazánkban a drasztikus áremelkedés és az üzletek polcain sincs hiány az egészséges termékekből.

A megyeszékhely belvárosában található egyik zöldséges tulajdonosa, Zomboriné Mellik Henrietta elmondta, hogy a kisebb méretű magyar alma kilója náluk 299, míg a nagyobbé 399 forint jelenleg.

– Az alma tavasszal is ennyibe került, mint most. Azt viszont senki nem tudja előre, hogyan fognak változni az árak a következő hónapokban. A mennyiségre és a minőségre sem lehetett panaszunk az idén, hiszen mindig be tudtunk szerezni annyit, amennyire szükségünk volt – árulta el az tulajdonos.

alma, gyümölcs, termés
Az alma kilója 299 - 399 forint között mozog jelenleg
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Mint mondta: a vásárlók rendszeresen viszik az almát, s leginkább a kisebbeket választják. Van, aki nagyobb tételben, ládával vásárolja a gyümölcsöt. A körte kilója jelenleg 699 forint, és két magyar fajtát is tartanak a polcokon.

– A vevők szeretik a hazai terméseket, mert sokkal ízletesebbek, mint a külföldről behozottak. Noha az import gyümölcs általában valamivel olcsóbb mint az itthoni, a legtöbben mégis előnyben részesítik a jobb minőséget – hangsúlyozta.

A legdrasztikusabb áremelkedést a mandarinnál tapasztalhatták vevők, hiszen az elmúlt néhány hét folyamán megháromszorozódott az ára. Jelenleg 1500 forintba kerül egy kiló, a narancsot viszont még mindig be lehet 600-700 forintért szerezni.

Sokat drágult a dió

A dióbél egy évvel ezelőtt 5000 forint volt, jelenleg pedig 5500 forintba kerül kilója, ami tíz százalékos emelkedést jelent. Figyelembe véve más élelmiszerek és háztartási cikkek drágulását, ez jelenleg viszonylag barátságosnak mondható. Sok termelő panaszkodik viszont arról, hogy féreg támadta meg idén a csonthéjas termést, ami miatt az megfeketedik. Az, hogy ez mennyire fogja befolyásolni a mennyiséget és az árakat, még nem lehet tudni.

– A diót nemcsak az idősebbek keresik, hanem a fiatalok és a középkorúak is. A különböző vásárlási szokások viszont megfigyelhetők az üzletben, ugyanis a szépkorúak azok, akik leginkább a hétköznapokon vásárolnak. A fiatalok leginkább a hétvégén szerzik be a zöldségeket és a gyümölcsöket – fejtette ki a vállalkozó.

Hozzátette: a forgalom érezhetően nagyobb a fizetés és a nyugdíj után, de leginkább az utóbbit szokták észrevenni. Az idősebb korosztályra ugyanis még mindig jellemzőbb, hogy rendszeresen főz otthon.

Az akciókat keresik

A salgótarjáni Tőzsér Zsuzsanna és családja nem fogyaszt napi rendszerességgel gyümölcsöt és leginkább banánt szoktak vásárolni.

– Csak akkor veszek újabban gyümölcsöt, amikor az valahol akciós. Mindig figyelem a kedvezményeket. A banán mellett mostanában gyakran fogyasztunk sütőtököt, de azt is csak olyan helyen vásárolom meg, ahol éppen leárazás van – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában