Múlt

2022.10.16. 10:56

Tájház és fotógaléria is őrzi az ipolytarnóciak hagyatékát

Tájházat és fotógalériát rendezett be a település vezetése az egykori határőr laktanya szomszédságában található önkormányzati épületben.

G. E.

A tájházban a régi eredeti bútorok társaságában a háztartásokban használt eszközök tekinthetők meg

Forrás: Beküldött fotó

Az 1940-es években épült ingatlant felújították, annak eredeti állapotát visszaállították. Így a meszelt falak és a boltíves kialakítás megfelelő helyet biztosít a lakók által felajánlott egykori tárgyaknak. 

Sok fotót is felvonultat a tájház kiállítása
Forrás: Beküldött fotó

– Azzal a céllal újítottuk fel az épületet, hogy ott méltó otthonra találjon őseink hagyatéka – hangsúlyozta Gál István polgármester, hozzátéve: – Három helyiséget rendeztünk be korabeli használati tárgyakkal, bútorokkal, a mindennapi életben használt eszközökkel. Az egyik szobában egy fotókiállítás látható, ami az 1920-as évektől mutatja be Ipolytarnóc életét, a képek az itt élő családok emlékeit őrzik. Egy sarokban a helyi sportegyesület relikviáit, trófeáit is megnézhetik majd a látogatók.

Mint mondta: a jövőben pályázati forrásokat keresnek arra, hogy a ház környékét is rendbe tegyék. A tervek szerint egy fedett közösségi teret, úgynevezett pagodát építenének, ahol egy kemence is helyet kapna, az udvart pedig térkővel borítanák. Tavasszal itt állítják majd ki a nagyobb tárgyakat és a kerti eszközöket.   

Gál István arra is kitért, hogy a tájházat a november elsejéhez kapcsolódó hosszú hétvégén nyitják majd meg, akkor négy napon keresztül 9 óra 30 perctől egészen 16 óráig forró teával várják a látogatókat. Azért erre az időpontra időzítik a megnyitót, mert a településről elszármazottak ilyenkor látogatnak haza, így sokan megtekinthetik a kiállítást. A téli időszakban hétvégente fogadják majd az érdeklődőket, azonban tavasztól, az idegenforgalomhoz igazodva tartanak majd nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában