Gyűjtemény

2022.10.22. 14:56

Négyszáznál is több különleges porcelánbaba mosolyog az endrefalvi szobákban (+fotók)

Lassan már 25 éve annak, hogy a nyugdíjas Deák Sándorné porcelánbabákat kezdett gyűjteni, miután még 1998-ban munkatársai meglepték az első darabbal. Erzsike otthonában azóta már több mint 400 egyedi különlegesség kapott helyet, amelyekre nagy gonddal vigyáz. Családja támogatja a nem mindennapi hobbiját, és rendszeresen meglepik őt egy-egy újabb figurával, de ő is szívesen járja a régiségvásárokat, hátha rábukkan a következő darabra.

Fodor Orsolya

Deák Sándorné általában régiségvásárokon szerzi be a legújabb darabokat, de előfordult, hogy turkálóban is talált

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Már több mint két évtizede gyűjti a különleges porcelánbabákat Deák Sándorné Erzsébet. A nyugdíjas asszony a legelső darabot még 1998-ban a munkatársaitól kapta ajándékba, s amikor ránézett a kis figurára, egyre jobban megtetszett neki. 

– Először kisebb babákat szereztem be az első mellé, majd következtek a nagyobbak. Ahogy szaporodott a számuk, a rokonaim és az ismerőseim is megleptek néhány különlegességgel, a férjem pedig a környező országokból hozott nekem ajándék babákat, mert a munkája miatt sokat utazott – árulta el Deák Sándorné. 

Mint mondta, ő leginkább régiségvásárban szerzi be a legújabb darabokat, amiért általában Egerbe utazik, de olykor helyben, a turkálókban is talál ilyesmit. Csak a porcelánból készült babákat gyűjti, ám a gyűjteményben találhatók bohócok, udvari bolondok és egyéb különlegességek is. 
A díszek legalább annyira törékenyek, mint amilyen szépek, így óvatosan kell bánni velük. Eddig egy kiállításra vitte el a babákat és nem is tervez a közeljövőben hasonlót, mert egyesével kell mindegyiket becsomagolni, és a szállítás során bármi történhet velük. A tisztításuk sem egyszerű feladat, ám mivel sok a szekrény tetején és a polcokon van, időről időre el kell végezni a feladatot. 

– A férjem örömmel segít nekem, és miután kivisszük a házból a babákat, egyesével fújjuk le róluk a port egy kompresszor segítségével. Néha előfordul, hogy valamelyik eltörik, éppen ezért nagy odafigyeléssel külön kell kezelni őket – mondta a 67 éves asszony. 

Deák Sándorné arra is kitért, hogy számos különlegesség van a birtokában. Akadnak sorszámozott darabok is, emellett vannak népviseletbe öltöztetett, zenélő és síró babák is. Amikor vendégeket fogad az otthonában, rendszerint mindenki rácsodálkozik a gyűjtemény nagyságára, s a helyiségeket járva több száz szempár szegeződik az érdeklődőkre. A lakás szinte minden helyiségében található a figurákból, mégsem érzi úgy, hogy túl sok lenne a meglévő 430 darab. 

Nem sok hely maradt már a házban 
Fotós: H.M. / Forrás: Nool

– Még van hely a szobákban, és örömmel vásárolok újabb díszeket is. Mindegyikben látom az egyedi szépséget és a különlegességet. Korábban már az is megfordult a fejemben, hogy egy külön helyiségben kellene tárolni és kiállítani a babákat, de jelenleg még a házam szobáit díszítik – fogalmazott a nyugdíjas gyűjtő. 

Hozzátette: családja támogatja a hobbiját, sőt, a rokonságából – követve a példáját – már többen gyűjteni kezdték a porcelánbabákat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában