Környezetvédelem

2022.10.21. 11:30

Milliós bírságot kockáztat, aki szabálytalanul égeti a zöldhulladékot

Ősszel is zajlanak a kerti munkálatok Nógrád megyében, amelyeknek szabályairól a települések önkormányzatai döntenek. A többség betartja az előírásokat.

A kerttulajdonosok csak a szabályok betartásával, kijelölt időpontokban égethetik a hulladékot

Forrás: Nool.hu

Fotó: Szakony Attila, Zalai Hírlap

Ősszel sokan végeznek kerti munkát, amely során növényi hulladék is keletkezik. Ettől pedig többnyire égetéssel szabadulnak meg, pedig több olyan módszer is van napjainkban, amelyek környezetkímélők, így például a komposztálás, vagy a zöldhulladék elszállítása.

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta, hogy a települések önkormányzatai rendeletben engedélyezhetik az avar és a kertekben keletkező hulladékok égetését. 

Ezek szabályozzák, hogy mely napokon, és milyen időintervallumban szabad égetni. A meghatározott időpontokon kívül tilos, illetve abban az esetben is, ha egyáltalán nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak.

Hozzátette: a szabályszegők tűzvédelmi bírságot kaphatnak, amely a károk mértékétől függően húszezertől hárommillió forintig is terjedhet.

– Tüzet csak olyan területen szabad gyújtani, ahol az az élőlényekre és a környezetére nem jelent veszélyt. Körülötte ne legyen más éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjedhet, de felügyelet nélkül sem szabad hagyni. 
A tűz közelében ezen kívül kell, hogy megfelelő mennyiségű oltóanyag legyen, de fontos, hogy mindig legyen a tűz irányításához és oltásához szükséges kéziszerszám is, így például víz, homok, tűzoltó készülék, gereblye, lapát vagy vasvilla – hívta fel a figyelmet Kapás Márton.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a lángokat. Az égetés befejeztével pedig mindig meg kell győződni arról, hogy megfelelően lett eloltva a tűz. Ezen túlmenően csak kiszáradt növényi hulladékot lehet eltüzelni, ugyanis a nedves, frissen levágott levelek és gallyak égetése fokozott füstképződéssel jár, ami veszélyes és káros.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere közösségi oldalán megosztotta a napokban a településen élő lakosokra vonatkozó kerti hulladék égetésének a szabályait. E szerint a komposztálásra alkalmatlan, vagy fertőzött növényi szemetet csak március-április, valamint október-november hónapokban lehet eltüzelni pénteken és szombaton déli 12 óráig. A többi napon tilos a tűz gyújtása a város területén.

Bakos József, Héhalom polgármestere elárulta, hogy a faluban hétfőn és csütörtökön lehet a kertekben elégetni a zöld növényzetet. A tapasztalat szerint az emberek többsége betartja a szabályt, de előfordult már egy-egy eset, amikor nem az engedélyezett napon gyújtottak tüzet, akkor az önkormányzat szólt az érintett személynek.

Sándor József, Vizslás polgármestere kifejtette: a településen minden héten pénteken lehet elégetni az avar és kerti hulladékot. Mint mondta, a lakosok nagy része betartja ezt és tiszteletben tartja mások jogos igényét a tiszta levegő iránt. Volt már ugyanakkor arra is példa, hogy rajtaütöttek egy-két szabályszegőn. Szép szóval azonban minden esetben sikerül megoldani a problémát, az érintettek azonnal eloltották a tüzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában