Égbolt

2022.10.25. 17:09

Megcsodálhatták a napfogyatkozást a járókelők Balassagyarmat belvárosában

Mint arról beszámoltunk, részleges napfogyatkozás volt kedden déltájban, amit a nógrádi égbolton is figyelemmel követhettek az érdeklődők. Persze csak azok, akik a megfelelő technikai eszközökkel „felfegyverkeztek”, hiszen a puszta szemmel történő megtekintés fokozott egészségügyi kockázatokkal járt.

H. H.

A belvárosban bárki szemmel követhette a napfogyatkozást

Forrás: Beküldött fotó

Az Ipoly-parti városban is többen követték a ritka jelenséget, amire legközelebb csak 2027-ben lesz példa. Míg bizonyára sokan emlékeznek az 1999-es nyárra, amikor szinte teljesen eltűnt a Nap, és csak röpke karéjával szembesülhettek a palóc vidéken észlelők.

A mostani alkalommal az időjárási előrejelzések alapján a déli óráktól adódott alkalma az embereknek, hogy a megfelelő eszközök felhasználásával a kivételes égi jelenséget nyomon követhessék. Csóri Miklós nyugalmazott általános iskolai fizikatanár a városi piac szomszédságába ment ki, és ott egy sötétítő eszközt szeme elé tartva vizslatta, amint a bolygónk hőjét biztosító égitest mintegy harminc százalékos csökkenést mutat – ami a szerkezeten keresztül olybá tűnt, mintha egy bővített félholdat látnánk.

Nem messze ettől a helytől, az Ipoly-parti járási székhely közismert gyógyszerésze, Ádám György amatőr csillagász is kihelyezte teleszkópját, amelyen keresztül a járókelők közül bárki beletekinthetett a látcsőbe, és pár másodpercig megszemlélhette, miként csökken vezércsillagunk alakja közel a felére.

Legközelebb viszont hasonló élmények csak huszonöt év múlva érhetnek bennünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában