Légszennyezés

2022.10.27. 14:30

Még mindig sokan fűtenek szeméttel Nógrádban, ügyet sem vetve annak környezetkárosító mivoltára

A háztartási hulladék alapvetően nem fűtésre szolgál, sokan azonban rendszeresen azzal melegítik fel az otthonukat - Nagy Orsolya kolléganőnk véleménycikke a témáról.

Nagy Orsolya

A levegőszennyezettség az egészségre is káros hatással van

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Sosem értettem, hogy az emberek miért fűtenek a háztartásból megmaradt hulladékkal, hiszen egyértelmű, hogy ezek a berendezések nem erre lettek kitalálva, mivel káros a környezetünkre. Sajnos jómagam többször is megtapasztaltam már ennek kellemetlen hatását. 

Vannak ugyanis, akik fittyet hánynak a szabályokra és rendszeresen szeméttel melegítik fel otthonukat. Az utcán sétálva pedig borzasztó érzés, amikor megcsap a bűz és látom, hogy néhány kéményből fekete füst száll fel. Ilyenkor általában mindig szedem a lábamat, hogy ne vegye át a ruhám a szagot, de az orromat is befogom, hogy ne lélegezzem be, mert tudom, ártalmas. Ettől többet nem igazán lehet tenni, csupán így védhetem meg magamat attól, hogy kisebb mennyiségben lélegezzem be a mérgező anyagokat. 

Ennek ellenére jóformán elkerülhetetlen, hogy a szálló por bekerüljön a szervezetünkbe, hiszen a levegőben ott terjeng. A szakemberek nem hiába hívják fel a figyelmet arra, hogy védjük környezetünket és ne fűtsünk szeméttel. Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy Kínában naponta négyezer ember életét követelte a szennyezett levegő még 2014-ben. Az ország azóta komoly lépéseket tett azért, hogy csökkenjen a légszennyezettség. A magam részéről nem szeretném, ha hazánkban akár a töredéke is lenne ezeknek a számoknak, éppen ezért fontos tenni mindenkinek azért, hogy egészséges környezetben éljünk, tiszta levegővel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában