Közlekedés

2022.10.27. 19:49

Tizennyolcmillió forintból újult meg Bárna egyik legforgalmasabb útja

Hivatalosan is átadták csütörtök délután a településen élőknek a Dózsa György út felújított, közel kétszáz méteres szakaszát.

V. E.

A projektre több mint 18 millió forint támogatást nyertek a Magyar Falu Programban

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Oravecz Roland, a község polgármestere elmondta: régi vágyuk volt, hogy ezt az utat rendbe tegyék, hiszen az – a fő út mellett – az egyik legforgalmasabb a faluban.

– Próbáltuk kátyúzni, toldoztuk-foltoztuk, de mindez csupán tűzoltás volt. Mint ahogy sok más problémánknál, úgy ebben az esetben is a tartós megoldást végül a Magyar Falu Program jelentette – hangsúlyozta a polgármester, aki azt is kifejtette, hogy erre a projektre több mint 18 millió forint támogatást nyertek.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszos beruházásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: abban vagyunk érdekeltek, hogy minél gyorsabban megköttessen a megállapodás az Európai Bizottsággal, illetve azután a forrásokat biztosítsák a nyertes pályázatokhoz. Mint mondta: az idő most nem nekünk dolgozik. A tenderek benyújtása óta 9-10 hónap telt el, és ebben a válságos időszakban a tavalyi árakat már közel sem lehet alapul venni a kivitelezéshez.

– A Magyar Falu Program az egyik legsikeresebb projektünk volt, aminek köszönhetően nagyon jelentős forrásokat biztosított a kormányzat az elmúlt évek során. Ugyan a jövő évi költségvetéseben egy szerényebb összeg van tervezve, de bízunk benne, hogy visszatalálunk a régi kerékvágásba, ha túl leszünk ezen a háborús helyzeten – fejtette ki Becsó Zsolt, aki emellett méltatta a Bárnában végbement fejlődést.

A honatya beszédében utalt arra is, hogy a magyar gazdaság jól teljesít, hiszen hazánk gazdasági növekedése meghaladja a négy százalékot.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kifejtette: az elmúlt 7-8 évben szinte minden közintézmény megújult a faluban, így több minden történt Bárnában, mint előtte 25 évvel.

– Nemcsak pályázati pénzből történtek a fejlesztések, hanem önerőből is. Azt hiszem és vallom, hogy nem minden a pénz, hanem van, ami inkább az akarat kérdése. Oravecz Roland polgármester a falu lakóival együtt példát mutat ebben Nógrád megye szinte valamennyi településének. Ezt így kell csinálni, hogy a község összekapaszkodva együtt építi a saját világát, mert ezt senki más nem fogja véghez vinni, csak önök – emelte ki Skuczi Nándor, aki azt is aláhúzta, hogy ha a községben nőhetnek fel a gyerekek, majd felnőttként a környéken találnak boldogulást, akkor a fiatalok, vagy helyben maradnak, vagy visszatérnek Bárnába. Így térülhet meg a fent nevezett önerőből megvalósított munka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában