Előadás

2022.10.20. 17:20

Isten segítsége nélkül nem sikerültek volna a műtétek – vallotta dr. Csókay András Balassagyarmaton

A Jót Tenni Jó Alapítvány szervezésében dr. Csókay András ismert idegsebész Krisztus, a tudomány megváltója címmel tartott előadást dr. Petrányi-Szöőr Anna pszichológus, jogász moderálásával a helyi Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a napokban.

Lászlók Judit

Dr. Csókay András azt is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy élete legnehezebb helyzeteiben mindig kapott egy hitélményt

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az előadásra sokan kíváncsiak voltak, a helyiek mellett még a környékbeli településekről is érkeztek érdeklődők. A megjelenteket dr. Petrányi-Szöőr Anna köszöntötte. Majd kifejtette, hogy a Krisztus, a tudomány megváltója című szabadegyetem előadássorozat idén augusztusban indult el. Mint mondta: ennek előzménye a 2008 óta a Semmelweis Egyetemen dr. Csókay András és Prof. dr. Kopp Mária által vezetett Istenhit és orvostudomány című kurzus, amelynek célközönségét szerették volna bővíteni a programsorozattal. A balassagyarmati előadás pedig már a tizenkettedik a sorban.

Csókay előadás Balassagyarmaton 2022.10.
Sok érdeklődőt vonzott az előadás
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Ezt követően dr. Csókay András vette át a szót, majd Isten és a tudomány kapcsolatáról, illetve a saját, Teremtőhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt. Rámuttott: életének egy szakaszában elfordult az Istentől, azonban sok kitérés és nehézség után, a megbocsátás kegyelmének helyzetét követően 24 évvel ezelőtt visszatért hozzá.

– Életem nagyon nehéz helyzeteiben mindig kaptam egy hitélményt, egy misztikus tapasztalatot, ami segített – mondta dr. Csókay András. Hozzátette: – Az orvosok néha Istennek képzelik magukat a minimális tudásuk miatt, amit megszereztek. A megtérés előtt én is ilyen voltam, ráadásul két egyetemet is elvégeztem, ami növelte a beképzeltségemet. Azonban tíz éven át nem volt kreatív ötletem. Becsülettel végeztem a munkámat, de kreatív tudománynak való ötletem nem akadt. Végül 1998. decemberében, miután visszatértem Istenhez, onnantól kezdve imádkozó orvossá váltam és sorra jöttek a hasznosabbnál hasznosabb elképzelések. 

Kitért az első jelentősebb szakmai sikerére is

– Az idegsebészet legnagyobb problémája a súlyos koponyasérültek kezelése volt, ami mind a mai napig az. Azonban nem tudtunk mit tenni a koponyaűri nyomás fokozódása ellen, és sorra veszítettük el ezeket a betegeket. A bonctani klinikumban felvetődött, hogy a borzasztó agyduzzadás ellen az lehetne egy módszer, ha oldalt kinyitjuk a koponyát. Azonban hiába szűnt meg így a nyomás, végül az agykéreg elhalt. Ezért ennek a módszernek az alkalmazása abbamaradt. Aztán 1998 októberében behoztak egy 12 éves kislányt koponyasérüléssel a kórházba. Sajnos nem tudtunk mit tenni, viszont az aneszteziológus meggyőzött, hogy csináljuk meg ezt a műtétet. Az operáció közben pedig önkéntelenül pilléreket raktam az erek két oldalára, ezzel szabad véráramlást biztosítva az agykéregnek. A seb bezárást követően, viszont nem fogtam fel mit tettem. A kislány két hét múlva felébredt, majd két héttel később hazament. Két hónap múlva, amikor megindult a megtérési folyamat végre felismertem a tettem és elkezdtük vizsgálni a módszert. Ezzel pedig felére csökkent a halálozások száma. Mindezt elküldtük a tudományos szaklapokhoz, amit ekkor még nem fogadtak el. Később megismerkedtem Muhari-Papp Sándor Balázs művésszel, aki megrajzolta a módszert és újból elküldtük a szaklapoknak, amit végül elfogadtak – mesélte dr. Csókay András, akinek éralagút műtéti módszer lett az egyik leghíresebb felfedezése. 

Csókay előadás Balassagyarmaton 2022.10.
Szakmai sikereit is megosztotta a jelenlévőkkel az idegsebész
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Az eseményen az idegsebész többször hangsúlyozta, hogy munkája során számos alkalommal imádkozott Istenhez, aki mindig segített neki. Emellett arról is beszélt, hogy akkor sem, hagyta el a hite, amikor ő maga talált rá halott gyermekére és próbálta meg újraéleszteni.

Végül szó esett a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról is, amelyben állítása szerint Isten ismét segítette őt. 

– A fejüknél összenőtt gyermekeknél nagy problémát okoz, ha közös a vénás rendszerük, ugyanis azt nem lehet szétosztani. A bangladesi ikerlányoknál ugyanez volt a gond. Tulajdonképpen ezek azok az esetek, amelyek szétválasztathatatlanok. Így más sebészekhez hasonlóan először én is azt mondtam, hogy nincs mit tenni – fogalmazott dr. Csókay András. Akihez végül ima közben szólt a benne élő Jézus, és azt mondta, hogy vegye el mindkettőtől. Azaz a közös ereket ne hagyják meg egyik gyereknél sem, hanem katéteres eljárással zárják le őket. Végül a műtét sikerrel zárult, és a lányok egészségesek maradtak. Az idegsebész ezenkívül számos kulisszatitkot osztott még meg az ikerpár szétválasztásáról. 

Majd néhány szót ejtett a 2016-ban indult nigériai misszióról is. Kiemelte, hogy nehezek a körülmények, de november 11-én ismét elutaznak Onitsah-ba a Szent Borromeo-kórházba, a kilencedik idegsebészeti misszióra. 

Az előadást a képes beszámolók mellett, dr. Petrányi-Szöőr Anna, Muhari-Papp Sándor Balázs művész és Altay Daniella, dr. Csókay András felségének a személyes történetei tették még érdekesebbé és színesebbé. 

 



 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában